Gasztro

A hét receptje: Januári diéta tippek

A hét receptje: Januári diéta tippek

2011. január 9., vasárnap
A hét receptje: Januári diéta tippek

Sokan tartják, hogy télen nehezebb fogyókúrázni, mert a nagy hidegben szervezetünk kívánja a zsíros nehezebb ételeket. Testünk leterhelése ellen, januárban elég csak heti fél kilót leadnunk, és így anyagcsere folyamatunk sem zavarodik össze. Kis odafigyeléssel, változatos és kalóriaszegény étrendet tudunk összeállítani. Ezen a héten diétás tippeket ajánljuk olvasóinknak.

Vitamin zöldség és gyümölcs formájában, mozgás, és sok folyadék, ez a három fő irányelv. Elsőnek is gyalog menjünk a piacra és vegyünk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Kihagyhatatlan a cékla, kisebbeket válasszunk, mert azoknak biztos nem fás a belseje. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a rosttartalma. Nincs benne koleszterin és zsír sem. Szerezzünk be lédús gyümölcsöket, például narancsot, grapefruitot, kivit, ha ínyencségre vágyunk, daraboljuk össze őket és készítsünk salátát. A zeller tele van vitaminokkal, kalciummal és vassal. Mivel negatív kalóriát tartalmaz, vagyis több energiát kell használnia a szervezetünknek a lebontásához, mint amennyit tartalmaz. Ezért csak a fogyasztásával csökkenthetjük súlyunkat. A téli óriási C-vitamin szükségletünket kielégíthetjük, reggelente egy kifacsart grapefruit levével. Igazi vitamin bomba plusz még megelőzhetjük vele a fáradékonyságot. A téli sportok kedvelői könnyedén leadhatják az ünnepek alatt felszedett plusz kilókat. Nagyon jót tesz a korcsolyázás is, akkor is, ha nem vagyunk profik. A lényeg a rendszeresség. Tévhit, hogy télen tilos sportolni, csak megfelelően kell felöltözni. Ajánlott a kocogás vagy egy hosszabb téli séta, de tornatermekben is lehet edzeni. Figyeljünk, hogy első alkalommal, ne terheljük le a szervezetünket, biciklizünk, vagy sétáljunk a futópadon. Hangsúlyozom, minden mozgásnak a lényege a rendszeresség. Kiváló újévi fogadalom: heti egy alkalommal egy óra mozgás. A gyümölcsök, a napi folyadék szükségletünk egy részét fedezi, és telítettség érzést is okoz. Fogyókúrában hatalmas segítséget nyújt a teázás. Csináljuk szertartásosan, ezzel le is foglaljuk magunkat. A zsírégetésre kiváló a zöld vagy a gyógynövényekből álló teakeverékek. Ha a vitamin-mozgás-folyadék triász nem nyerte el tetszésünket, és nehezen mondunk le a december végi lustálkodásról, akkor sincs ok a pánikra. Elsőként maradjunk távol a mérlegtől. Kíváncsiak vagyunk mennyit szedtünk magunkra hagyatkozzunk a ruháinkra, és így nem tesszük tönkre a lelkiismeretünket. Ha szorítanak kedvenc darabjaink, akkor a megmaradt bejgli helyett, együnk gyümölcsöt. Másodszor is legyünk nagyon türelmesek. Ne legyen kényszeres és drasztikus a fogyókúra, mert ezzel többet ártunk szervezetünknek. Apró lépesekkel vegyük rá magunkat a diétára. Először csak a köretet cseréljük le salátára, aztán a reggelit gyümölcsökre és így tovább. Fokozatosan szoktassuk vissza szervezetünket az egészséges étrendre. És végül, ha a lustább napoknak vége és visszazökkentünk a megszokott napi rutinba, akkor jöhet az izzadás! Rendszeres mozgás nélkül egyetlen diétát sem úszunk meg. Menjünk el hetente egyszer úszni, pihenésként pedig üljünk be a szaunába egy kis méregtelenítésre. Vagy marad a séta, vagy a tornatermi biciklizés és a futópad. Pici oda figyeléssel februárra már visszakaphatjuk az ünnepek előtti önmagunkat, szervezetünk leterhelése nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.