Közélet

9 milliárdos belvízrendezési terv Vásárhelyen

9 milliárdos belvízrendezési terv Vásárhelyen

2011. január 20., csütörtök
9 milliárdos belvízrendezési terv Vásárhelyen

Komplex belvízrendezési koncepció készült Hódmezővásárhelyen, a tanulmány alapján, amelyet csütörtökön tárgyalt a város közgyűlése, a szükséges beruházások összköltsége meghaladja a 9 milliárd forintot.

A közgyűlés azt kéri a kormányzattól, nyilvánítsa belvíz sújtotta településsé a várost, alakítsa át a belvízi védekezés jelenlegi széttagolt struktúráját, és induljon ötéves program a szükséges fejlesztések megvalósítására. Hódmezővásárhely az ország legmélyebben fekvő városa, az átlagos tengerszint feletti magasság 77 méter. Belvíz főleg a tavasszal jelentkezik, nyárra azonban vízhiány alakul ki, beköszönt az aszály. A településen 2010-ben az átlagos csapadékmennyiség csaknem duplája hullott. A városban 2010. december 6-a óta folyamatosan védekeznek a belvíz ellen, jelenleg másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben. A legrosszabb a helyzet Szikáncs és Erzsébet településrészeken, itt lakóépületeket is veszélyeztetett a víz, a szivattyúzás mellett szükség volt töltésépítésre és homokzsákos védekezésre is. A város közigazgatási területének 30 százalékát, mintegy 150 négyzetkilométert, borít belvíz, amely a mezőgazdaságban rendkívüli károkat okozott, pontos felmérés csak a víz levonulása után készíthető, de a becsült hozamkiesés megközelíti a 3,5 milliárd forintot. Amennyiben az időjárás a továbbiakban is csapadékos marad, a külterületen a mezőgazdasági művelés alatt lévő területek 50 százalékát is elöntheti a víz, elérheti mivel a talaj már nem képes több csapadékot befogadni. A tanulmány szerint a város belvízvédelmi helyzetének megnyugtató rendezéséhez több mint 9 milliárd forint szükséges. Ebből az összegből készülhetne el az állami tulajdonban és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő fő vízművek, a társulati és az önkormányzati gyűjtőcsatornák, valamint a mellékcsatornák rekonstrukciója és kapacitásnövelése. A kiugró nagyságú vízhozamok kezeléséhez két tározó is épülne. Első ütemben azok a fejlesztések valósulnának meg, amelyek a lakóépületek megfelelő védelmét biztosítják. Így hozzávetőleg 2,5 milliárd forintból felújítanák a belterületi csatornaszakaszok felét, elvégeznék a külterületi gyűjtőcsatornák rekonstrukcióját és megépülnének a tározók. A közgyűlés szerint a belvízvédekezés struktúrája megérett az átalakításra: a külterületi csatornák jelenleg három tulajdonoshoz tartoznak, s nincs összhang az intézkedések között. Ezért javasolják a kormánynak egy központi igazgatási szervezetet létrehozását, amely összefogná a belvízvédekezéssel kapcsolatos anyagi, technikai, személyi kérdéseket.

Bodó Imre

(Fidesz) országgyűlési képviselő, Tiszasziget - az ország legmélyebben fekvő településének - polgármestere is részt vett a közgyűlésen, s bejelentette, a Csongrád megyei község önkormányzata is csatlakozni kíván a javaslathoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.