Közélet

1.100 milliárd forint értékű pályázatot hirdet az NFM

1.100 milliárd forint értékű pályázatot hirdet az NFM

2011. január 20., csütörtök
1.100 milliárd forint értékű pályázatot hirdet az NFM

Márciusig 1.100 milliárd forint összegű európai uniós pályázatot hirdet meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Új Széchenyi Terv keretében, majd az év további részében 900 milliárd összegű pályázatot - mondta Fellegi Tamás, a tárca vezetője a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti rendezvényén.

Kifejtette: az első ütemben, márciusig 93 pályázatot hirdetetnek meg. Elmondta azt is, hogy a pályázati rendszer egyszerűbb és átláthatóbb lesz. Lerövidül a pályázatok bírálati ideje, egyszerűsödik a hiánypótlás, s a pályázat egyfordulós lesz - tette hozzá.

Fellegi Tamás

közölte, kiemelt fejlesztési terület a közlekedés, ahol 563 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre. Ennek döntő része a kötött pályás közlekedés korszerűsítését szolgálja. A vállalkozásfejlesztésre fordítható pályázati összeg 173 milliárd forint. Jelezte, hogy a pályázatok a kis- és középvállalkozásokra is koncentrálnak, és ehhez egyszerűbben elérhető hatékony pénzügyi eszközöket is társítanak, köztük mikrohiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank megújult hitelkonstrukcióit, és a Széchenyi Kártya kibővített programjában lévő forgóeszköz, beruházási és önerő hiteleket. A miniszter beszélt arról is, hogy nemzeti programok is indulnak az ÚSZT-ben a közös nemzeti célok megvalósítására. Példaként említette a közlekedési programokat, köztük a komáromi híd építését, a közösségi közlekedés átalakításához szükséges városokon belüli autóbusz és vasúti közös pályaudvarokat, a GSM-R távközlési technológiára épülő rendszer vasúti telepítését. A nemzeti program keretében a térségek turisztikai lehetőségeit is fejlesztik a Balaton, a Tisza-tó térségében, illetve elindul az Ős-Dráva program, valamint a budai vár rekonstrukciója. A tudásgazdaság növelése érdekében felgyorsítják a Talentis programot, megvalósul a szegedi szuperlézer projekt - hangsúlyozta a fejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy a 63 milliárd forintba kerülő szuperlézer program mind a tudomány, mind a vállalkozások számára stratégia jelentőségű. A rendezvényt követően az MTI kérdésére a fejlesztési miniszter elmondta: a MÁV adósságának rendezését el kell indítani ebben a kormányzati ciklusban, annak befejezésére azonban ebben a ciklusban nem lehet számítani. Kijelentette: olyan pénzügyi mechanizmust kell kialakítani, amely fenntartható finanszírozást jelent a közösségi közlekedés és ezen belül a MÁV részére, aminek része az adósságrendezés is. "Nem tartom valószínűnek, hogy egy lépésben kerül sor a MÁV adósságának konszolidálására" - fogalmazott a tárca vezetője. Hozzátette: "ki kell alakítani egy olyan menetrendet, amelynél nem az a feladat, hogy a jelenlegi adósságot eltüntessük, lenullázzuk, hanem az, hogy az adósság a költségvetés számára kezelhető legyen és a közösségi közlekedés finanszírozhatóságát fenn tudjuk tartani anélkül, hogy az újra és újra ezt az adósságcsapdát állítsa elő a vállalatok számára."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.