Gasztro

Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

2010. december 13., hétfő
Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

December 13-a Luca napja. Szent Luciát a házasságszerző védőszentként is emlegetik, Siracusában szenvedett vértanúságot, a legenda úgy tartja, ő volt Jézus jegyese. Az 1582-es Gergely-féle naptár reformig Luca napja volt az év legrövidebb napja és a télforduló kezdette. Luca napjához számos népszokás fűződik. Ezen a héten a Luca napi varászgombóc mellett, ezekből válogattunk.

Szent Lucia

A keresztény legendák szerint

Lucia

Kr. a III. és IV. században élt Siracusában. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyát Szent Ágota sírjához, hogy az ő közbenjárását kérje, anya gyógyulása érdekében. Ekkor álmában megjelent neki a szent, az égiek seregét kérve, az édesanyáért. Ezután Lucia kérte, meggyógyult édesanyát, hogy ne adják férjhez, mert ő már

Jézus Krisztus

jegyese. Elhagyott vőlegénye ebbe nem tudott belenyugodni, ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt. A fejedelem kényszerrel próbálta rávenni, mindenféle pogány bálványok előtti áldozat bemutatására, ám hiába. Ezután bordélyházba dobatta, hogy vegyék el a lány ártatlanságát, ám ez sem sikerült. Ekkor a fejedelem parancsba adta, hogy olajjal és szurokkal öntsék le, és égessék el, de a tűz nem fogott Lucián. Végül elvágták a torkát, de addig nem halt meg míg imádságát be nem fejezte. Így lett a legenda szerint Lucia Jézus menyasszonya, ezért házasságkötő szentnek tartották.

Luca napi varázspogácsa

Hozzávalók:

– 10 dkg vaj – 15 dkgr darált mák – 10 dkg dió – 15 dkg sárgabaracklekvár – 20 dkg tehéntúró – 3 tojás – 18 dkg búzadara – 1 liter tej – 2 zsemle – 30 dkg porcukor – 2 zsemle – 1 ek. rum – reszelt citromhéj – só A búzadarát habverővel elkeverjük a forrásban lévő tejjel és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojást, az apró kockára vágott zsemlét majd a porcukorral, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük. A kapott tésztát 15 percre félre rakjuk, közben a lekvárral elkeverjük a mákot,a két három evőkanál porcukrot meg a rumot. A tésztából hengereket formázunk és ezeket tizenkét részre vágjuk, az így kapott korongokat az ujjainkkal kissé szétlapítjuk, majd mindegyikre teszünk a mákos lekváros töltelékből. Lisztes deszkán gombócokat gyúrunk, majd forrásban lévő enyhén sózott vízen körülbelül 10-15 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, jól lecsöpögtetjük és előmelegített tálba rakjuk. Forró vajjal locsoljuk és cukorral elkevert dióban meghempergetjük.

Búza cserépben

Luca napján a leányok cserépbe ültettek búzát és várták, hogy karácsonyra kikeljen. Ekkor a karácsonyfa alá tették, ha minden elvetett szem kikelt, bőséges termés lesz a következő évben.

Időjárás

December 13-tól karácsonyig eltelt 12 nap határozta meg a következő év időjárását. Úgy tartották, a 12 nap az év 12 hónapja Luca napja január a következő nap február és így tovább, amilyen idő van az adott napon olyan idő lesz a következő hónapban, ha az adott nap száraz, akkor száraz, ha esik akkor esős hónapra számíthatunk.

Szerelmi jóslás

A lányok ezen a napon készítették el a Luca cédulákat. 12 cédulára egy-egy fiú nevet írtak, ezután egyet minden nap tűzbe vetettek. Aki utoljára maradt, ő lesz a jövendőbeli. Híres szokás volt, hogy az a leány aki Luca napján nem eszik, az álmában meglátja a hitvese arcát.

Luca-alakoskodás

Ez a nap éjszakáján, a férfiak fehér lepelbe öltözve, lisztes arccal, fakanállal járták a házakat. Megimádkoztatták a gyerekeket, aki tudott az diót vagy mogyorót kapott ajándékba. A legények, tréfából, kicserélték az egyes házak kapuit ezzel is bosszantva a ház népét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.