Gasztro

Karácsonyi menü - könnyedén

Karácsonyi menü - könnyedén

2010. december 20., hétfő
Karácsonyi menü - könnyedén

Nem csak magyar szokás, hogy ünnepek idején többet és többször eszünk, mint a normális hétköznapokon. A rokonokkal, barátokkal való találkozás mindig ürügy a csipegetésre és a kellemes koccintgatásra. Nem könnyű a háziasszonyoknak: szeretnének beszélgetni a vendégeikkel, de közben asztalra kell varázsolniuk a finom falatokat. Az alábbi karácsonyi receptek beküldői egyszerű, de nagyszerű finomságokat ajánlottak figyelmünkbe, mellyel „varázsolhatunk” a konyhában: hiszen elegendő szabad idő híján nem az a legfontosabb, hogy mi a menü, hanem hogy szeretetben, jó hangulatban töltsük el azt a parányi időt, aminek a neve: ünnep.

Narancsos kacsa

Beküldő:

Zoppé Ferenc (Óföldeák)

Hozzávalók: - 2 kg pecsenyekacsa - 1 evőkanál méz - 2 evőkanál édes fehérbor - 2 evőkanál vaj - 2 evőkanál narancslé - 2 gerezd fokhagyma - 1 fej aprított vöröshagyma - 2 dl édes fehér bor - 5 db kifacsart narancs leve - 2 evőkanál brandy - 1 reszelt narancs héja - ízlés szerint: só, bors Elkészítés: A páchoz összekeverjük a mézet 2-2 evőkanál édes fehér borral és narancslével. Pároljuk meg vajon az összezúzott fokhagymát és vöröshagymát. Öntsük fel a borral, a narancs levével, és főzzük össze, majd öntsük egy magas falú tepsibe. A pecsenyekacsát bontsuk darabokra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kenegessük be a páclével és a tepsibe helyezést követően szórjunk rá reszelt narancshéjat. Locsoljuk meg brandyvel, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig. Süssük körülbelül 2 órán át, majd fedő nélkül 25-30 percig, amíg megpirul. Tálaláskor narancsszeletekkel díszíthetjük. Köretként párolt rizst kínáljunk mellé, reszelt narancshéjjal díszítve.

Gyümölcsös kuglóf

Beküldő: Varga Elizabeth (Hódmezővásárhely) Hozzávalók: - 35 dkg liszt - 4 tojás - 2 dl langyos tej - 15 dkg cukor - 3 dkg élesztő - 5 dkg vaj - kandírozott, illetve aszalt gyümölcsök és magvak vegyesen - egy csipetnyi cukor (az élesztőhöz) Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben egy csipetnyi cukor hozzáadásával. Hozzáöntjük a liszthez, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Megdagasztjuk - hogy egy kicsit folyékonyabb tésztát kapjunk -, majd kelesztjük. A megkelt tésztába beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, illetve magvakat (például: rumba áztatott mazsolát, diákcsemegét, mandulát). Tésztánkat kuglófformába öntjük, és még 20 percig kelesztjük, majd sütőbe tesszük. 180 fokon 20 percig sütjük, majd 160 fokon még 30 percig sütjük tovább. Ha elkészült kuglófunk, a formából kiborítjuk, és még forrón rummal, vagy konyakkal megöntözve, porcukorral megszórva tálaljuk.

Káposztás tyúk

Beküldő: Kopasz Jánosné (Szeged) Hozzávalók: - 1 konyhakész tyúk - 50 dkg savanyú káposzta - 20 dkg vöröshagyma - 20 dkg gersli (vagy rizs) - 2 dl tejföl - 10 dkg zsír - ízlés szerint: só, bors, paprika Elkészítés: A zsíron megdinsztelt hagymára rátesszük a részeire darabolt tyúkot, és a fűszerek hozzáadásával bő lével pörköltet főzünk. Közben előkészítjük a többi hozzávalót is. A szálas savanyú káposztát kevés víz hozzáadásával 10 percig pároljuk. Ez idő alatt megfőzzük a gerslit (árpakását), illetve a rizst is. Ha megpuhult a rizs, a káposzta, s elkészült a pörkölt is, egy mély tűzálló edénybe rakjuk sorba őket: Legalulra a főtt gersli kerül, majd tetejére a pörkölt, arra pedig a káposzta. Tetejét tejföllel meglocsolva sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt összesütjük.

Karácsonyi puncs

Beküldő: Simon Attila (Szeged) Hozzávalók: - 1 liter almalé - fél liter gyümölcstea - 2 evőkanál méz - 1 citrom - 2 narancs - 3 szegfűszeg - 1 fahéjrúd Elkészítés: Először főzzünk egy gyümölcsteát. Ezt öntsük bele egy kancsóba, adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, és a kifacsart citromot, majd öntsük fel almalével. Keverjük jól össze, és még jó melegen bögrékben tálaljuk. Fehér és vörös borból, rum hozzáadásával elkészíthetjük puncsunk alkoholos változatát is.

Sörkifli

Beküldő: Kocsis Ferencné (Kistelek) Hozzávalók: A tésztához: - 0,5 kg liszt - 10 dkg zsír (habosra keverve) - 2 dkg élesztő - 3-4 dl tej - 1 db tojás - 10-15 dkg sajt - 2-3 szem kockacukor - 3-4 dkg vaj (vagy zsír) - kevés só, köménymag Elkészítés: Az élesztőt körülbelül fél deci tejben a kockacukorral együtt megkelesztjük. Ez idő alatt a kikavart zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, a sót, és a tejjel rétestészta állagú tésztát gyúrunk. Miközben jól kidolgozzuk, körülbelül 8 dkg reszelt sajtot is szórunk bele. Ezután cipót formálunk belőle, és kb. 25 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és langyosított vajjal megkenjük, majd – mint egy bejglit – felgöngyölítjük és újra pihentetjük. (A két végét is hajtsuk fel.) Pihentetés után ismét nyújtsuk ki – ne túl vékonyra – és vágjunk belőle háromszög alakokat. A megmaradt sajtból 5-7 mm hosszú csíkokat vágunk, és a háromszögekre tesszük. Kifliformákra göngyölítjük a háromszögeket, majd kizsírozott-lisztezett tepsibe rakosgatjuk őket (ne túl sűrűn, mert összekelnek). Másfél órán át kelesztjük a kifliket, majd tojással megkenjük és pirosra sütjük. Ha sajtunk kevésnek bizonyul, kiflijeinkre szórhatunk köménymagot, nagyobb szemű sót, vagy akár pirospaprikát, fűszerkeveréket, szezámmagot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.