Bulvár

Elűzhető a szilveszteri ebfélelem

Elűzhető a szilveszteri ebfélelem

2010. december 20., hétfő
Elűzhető a szilveszteri ebfélelem

A szilveszteri tűzijátékok extrém hanghatásai miatt sajnos minden évben kutyák százai menekülnek, vesznek el. Egy szakértő szerint azonban akár otthoni körülmények között is hozzá lehet szoktatni a váratlan zajokhoz a kutyákat, így talán könnyebben átvészelhetik az ebek a szilveszteri petárdázás hanghatásait.

Hozzá lehet szoktatni a szilveszteri petárdák hangjához a kutyákat, ehhez olyan zajokat kell imitálni, ami hasonlít a durrogáshoz - közölte az InfoRádióval a Cerberos Kutyaiskola munkatársa.

Mézes Dorottya

szerint ez lehet riasztópisztoly, két könyv összecsapása, vagy egy ostornak a hangja. Fontos, hogy először nagy távolságról adjuk ki a zajt, és folyamatosan csökkentve próbáljuk hozzászoktatni a hanghoz az ebeket - tette hozzá.

3-4 hónap alatt megszokhatják a durrogást?

A petárda hangját év közben nem hallják a kutyák, és szilveszter este így sok ismeretlen hanggal találkoznak, amitől megijedhetnek - mondta Mézes Dorottya, aki szerint fontos, hogy a gazda ne simogassa bele a félelmet az állatba. A kutya megijed, és erre a gazdája megsimogatja, akkor következő durranásra még jobban megijed, hátha még jobban meg fogják simogatni - fejtette ki. A Cerberos Kutyaiskola munkatársa szerint éppen ezért a közömbösség a legjobb viselkedés a gazda részéről. A szoktatás otthoni módszerekkel is megoldható, de javasolt a kutyaiskolában segítséget kérni, mert ha a gazda pár dolgot elront, akkor rosszabbá válik a helyzet - közölte Mézes Dorottya. A kutyaiskola munkatársa szerint 3-4 hónap alatt hozzá lehet szoktatni a hangokhoz az ebet, de akár ennél rövidebb idő is elegendő. Fontosnak nevezte, hogy ha a kutya fél a zajoktól, akkor ne csak szilveszterkor vigyék be a házba, hanem pár nappal korábban is, hogy ne tudja összekötni ezt a hangokkal, mert ezáltal csak erősödik benne a félelem. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.