Közélet

Árvíz és belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Árvíz és belvíz az Alsó-Tisza vidékén

2010. december 31., péntek
Árvíz és belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Az év utolsó napján és az új év elején sem ússzuk meg ár- és belvíz nélkül. Az ATIKÖVIZIG tájékoztatása szerint a Tiszán növekvő árhullámra, az Alsó-Tisza vidékén még több belvíz elárasztotta területre lehet számítani.

Összeérhetnek az árhullámok az Alsó-Tiszán

Utolérheti a Felső-Tiszáról érkező következő árhullám a folyó alsó szakaszán tetőző áradást; jelenleg másod- és elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, de egyre nagyobb kockázatot jelent a magas vízállás mellett a kialakuló jégtakaró - tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-t. A Körös és a Maros áradása jelentősen késlelteti a tiszai árhullám levonulását, emiatt a vízállás a következő napokban Csongrádnál és Mindszentnél másod- (750 centiméter), Szegednél első fok (650 centiméter) fölött marad - közölte

Kozák Péter

. A Tisza felső szakaszáról érkező újabb árhullám az új év első napjaiban az Alsó-Tiszán utolérheti az előzőt, Csongrádnál és Mindszentnél 10-20 centiméteres további áradást okozva. A jövő hét első felében várható tetőzéskor mindkét vízmércénél kevéssel 800 centiméter felett lehet a vízállás. Szegednél az akkor már apadó Maros miatt nem várható visszaáradás - tudatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A tartós hideg miatt a következő napokban fokozott jégképződésre, eleinte erősödő zajlásra, majd a jég beállására is kell számítani. A jelenlegi magas vízállás mellett kialakuló jégtakaró és az annak felszakadásakor meginduló zajlás az árvízi kockázatot jelentősen növeli. Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A védekezésben 272-en vesznek részt, ők főként a figyelőszolgálatot látják el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok - közölte Kozák Péter.

Tovább nőhet a belvíz borította terület

A becslések szerint 833 négyzetkilométert boríthat belvíz az Alsó-Tisza vidékén, de a hótakaró miatt nehéz felmérni az elöntött terület nagyságát. A jövő héten várható felmelegedés miatt a helyzet romlására számítanak. Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén 272,5 négyzetkilométer vetést és 253,5 négyzetkilométer szántót borít víz. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 28 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, vágják a nádat. A másod-, illetve harmadfokú készültség mellett üzemelő 29 szivattyútelepeken naponta átemelt víz mennyisége 4,9 millió köbméter. A védekezésben 234-en vesznek részt - tudatta az igazgató. A vízgazdálkodási társulásoknál másodfokú készültség mellett folyik a munka. Negyven településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú a készültség. A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb - 1080,5 négyzetkilométer - az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.