Közélet

Nőhet a biztonság az 55-ös főúton

Nőhet a biztonság az 55-ös főúton

2010. november 24., szerda
Nőhet a biztonság az 55-ös főúton

A tervek szerint halad az 55-ös út felújításának előkészítése, a teljes szakaszra már a jogerős építési engedély is rendelkezésre áll. A főút teljesen megújul: Szeged és Baja között kiszélesítik az utat, és növelik a burkolat teherbírását, továbbá kerékpárutat építenek ki - írja a Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt. sajtóközleménye.

Az előkészítő fázis a tervek szerint 2012 második negyedévére zárul le. Az előkészítési munkát az Európai Unió társfinanszírozása teszi lehetővé. A beruházás során csaknem a teljes hosszon, több mint 90 kilométeren teljesen felújítják és 11,5 tonna tengelynyomású járművek számára is alkalmassá teszik az 55. számú főút burkolatát Szeged és Baja között. A kerékpárosokra is gondoltak a tervezés során: a jellemzően óránként 90 kilométeres sebességre tervezett főút mellett párhuzamos kerékpárutat alakítanak ki. Külön kivitelezési projekt keretében készülhet majd el az út 7,1 kilométeres, Mórahalmot elkerülő szakasza, három új körforgalmú csomóponttal. A kivitelezés több szakaszban zajlik majd, az előkészítő munkákat azonban egyetlen projekt keretében hajtja végre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A munkálatok előkészítése a tervek szerint 2012 második negyedévében zárul le, a kivitelezés pedig várhatóan 2013 végére fejeződik be. A tervek szerint az egész Szeged–Baja szakaszon összesen tizenhárom meglévő csomópontot építenek át, valamint egyes települések határán forgalomcsillapító szigeteket alakítanak ki. Az 55. számú főút Magyarország egyik jelentős, gyűrű irányú úthálózati eleme, amely viszonylag kevés településen kel át. Az útszakaszon jelenleg naponta 6500–6800 jármű közlekedik, köztük 800–1000 tehergépjármű. „A felújítás nyomán az ott élők és az átutazók lényegesen gyorsabban, biztonságosabban, kényelmesebb körülmények között közlekedhetnek a Szegedet a Dél-Dunántúllal összekötő egyetlen főúton” – mondta el

Loppert Dániel

, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A beruházások megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése folyik, a kivitelezési helyszínekre rendelkezésre állnak a jogerős építési engedélyek. A felújítási munkálatok tervezését – helyszíntől függően – a Bokút TERV Kft., az UVATERV Zrt., a PegazusTERV Kft. – DELTATERV Kft. Konzorcium és a Partner Mérnökiroda Kft. végzi. A kiviteli tervek elkészültek. A teljes beruházás előkészítésére 2,137 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig uniós forrás, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.