Közélet

Lázár: a választói akarat teljesítéséről szól a különadó ügye

Lázár: a választói akarat teljesítéséről szól a különadó ügye

2010. november 2., kedd
Lázár: a választói akarat teljesítéséről szól a különadó ügye

A Fidesz frakcióvezetője szerint az általa, a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése után beterjesztett javaslatok elfogadása nem gyengíteni fogja a jogállamot, hiszen egy normálisan működő országban a választói akarat teljesítése erősíti a demokráciát.

Lázár János

ezt kedden mondta a parlamentben, az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának általános vitájában. A két előterjesztés rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg. A Fidesz-frakcióvezető expozéjában indoklásképpen - utalva a különadóról szóló törvény ismételt beterjesztésére - azt mondta, ideiglenes, gyors megoldásra van szükség, ami ugyan "nem a legszebb, nem a legelegánsabb", de hatékonynak kell lennie, amíg nem születik meg az új alkotmány. A mai magyar alaptörvény ugyanis lehetővé teszi - fogalmazott -, hogy emberek csődbe vitt vállalatok igazgatóiként több száz millió forintos végkielégítéssel távozzanak. A szocialisták kormánya az elmúlt nyolc évben olyan szabályokat vezetett be az állami cégek, intézmények működésében, amelyek rosszul működő gazdasági társaságok esetén is - az ország gazdasági helyzetében - megengedték, hogy "horribilis, tíz- és százmilliós nagyságrendű" végkielégítéseket fizessenek ki - fejtette ki Lázár János, példaként említve a BKV-ügyet, de megjegyezte, hogy a politika csúcsain lévők, korábbi kormánytagok is érintettek. "Ha csak a Fideszt vesszük", hárommillióan szavaztak az országgyűlési választáson arra a programpontra, hogy visszaszedik ezeket a pénzeket - hangsúlyozta. Közölte, október 31-ig mintegy egymilliárd forintot kellett volna 98 százalékos különadóként befizetni az államkasszába, az Alkotmánybíróság döntése miatt azonban - amellyel megsemmisítette a különadót - ebből az összegből egy fillér sem folyik be. A politikus hangsúlyozta: a különadóról szóló kezdeményezés alapvetően nem azokra vonatkozik, akik több évtizedes szolgálati viszonnyal rendelkeznek közalkalmazottként. Példaként hozva Hódmezővásárhelyt - ahol polgármesterként dolgozik - Lázár János azt mondta, a városban 700 pedagógus dolgozik, akik közül 7 esne a jogszabály hatálya alá, "de miután eszünk ágában sincs a munkaviszonyukat megszüntetni", az ő szempontjukból értelmezhetetlen e törvény. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "amikor egy munkáltató arra kényszerül, hogy elbocsásson embereket, akkor alkalmassági szempontokat is figyelembe vesz, és (...) ha egy munkáltató megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, akkor korántsem biztos az, hogy a kétmillió forint feletti végkielégítés az értelmezhető"; a kétmillió forint sem kevés pénz. A frakcióvezető megerősítette, szerdán találkozik szakszervezetekkel az ügyben, és megoldási javaslatokat, véleményeket kér tőlük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.