Sport

Kosárlabda: 16 pontos Szedeák-vereség Szolnokon

Kosárlabda: 16 pontos Szedeák-vereség Szolnokon

2010. november 3., szerda
Kosárlabda: 16 pontos Szedeák-vereség Szolnokon

Az egyik legnagyobb bajnokesélyes, a Szolnoki Olaj KK otthonában lépett pályára a 13. fordulóból előrehozott meccsen a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. A hazaiak érvényesítették a papírformát, s magabiztosan verték a jól küzdő Tisza-partiakat.

Férfi kosárlabda NB I/A 13. forduló:

Szolnoki Olaj KK - Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 87-71 (23-19, 23-20, 21-21, 20-11).

Szolnok, 1500 néző, vezette: Kapitány G., Márton L., Farkas G. (Várhalmi).

Szolnok:

TROTTER 16, HORVÁTH Á. 16/3, BUDIMIR 13/3, CLARK 9/3, Trepák 9. Csere: Vesztergom -, Fodor M. 12/6, Grebenár 10, Szabó 2. Vezetőedző: Pór Péter.

Szeged:

Drahos 2, RUBIN 14, KISS ZS. 9/9, DUKICS 16/6, McKenzie 12. Csere: Tanács 8/6, Vida 6, Molnár M. 4. Vezetőedző: Fodor Péter. Fodor Péter:

"Három és fél negyeden keresztül nagyszerűen tartottuk magunkat, csak akkor tudott picit meglógni a Szolnok, ha labdákat adtunk el. Úgy érzem, a meccs 70 százalékában megvalósítottuk, amit elterveztünk. Agresszív védekezéssel találtuk magunkat szembe, amihez jól alkalmazkodtunk, nagyrészt jól hajtottuk végre variációinkat. Várható volt, hogy a találkozó végét nem bírjuk majd úgy, mint az esélyesebb, erősebb Olaj, de mindent egybevetve megnehezítettük a dolgukat. Annak örülök, hogy alkalmanként extrákat is produkáltunk. Kis hiányérzettel azért küzdök, mert a 24 eladott labda nagyon sok, ha ezt csökkenteni tudtuk volna, mondjuk tízzel, még szorosabb lehetett volna a csata. Holnaptól a szombati, fehérvári összecsapásra készülünk. Próbáljuk minél jobban kielemezni az Albacompot, illetve azon dolgozunk majd, hogy minimalizáljuk rontásaink számát."

A nem különösebben magas színvonalú összecsapáson az egységesebb, jobb erőkből álló, esélyesebb Szolnok megérdemelten győzött a Szedeák ellen. Az újonc Tisza-partiak a mérkőzés nagy részében egyenrangú partnerei voltak az EuroChallange-sorozat résztvevőjének, nagyszerűen küzdöttek, ám amikor nem tudtak türelmesen támadni, s belehibázgattak, akkor az Olaj kíméletlenül büntetett. A 24 eladott labda végzetesnek bizonyult! A hazaiak érvényre juttatták ugyan nagyobb tudásukat, de nem tudták végrehajtani azt a tervüket, hogy pihentessék kulcsembereiket, hiszen a hatalmasat harcoló Szeged ellen Clarknak 34, Trotternek 33, Horváth Ákosnak pedig 28 percet kellett a pályán töltenie...

Online közvetítésünk:

40. perc: Budimir zsákolásával indul az utolsó perc, majd egy Trotter-fault után Rubin a vonalon, mindkettő rossz, s a lepattanó sem a miénk... Mehet a Szolnok, se Clark, majd Budimir kísérlete is lejön a gyűrűről, Rubiné lehetne a végszó, de sajnos az ő dobása is célt téveszt, így 87-71 a vége! 39. perc: Sajnos Kiss el is szórta a labdát, Trepák büntet, 83-69. McKenzie a végén hatástalan, blokkolják megint, Szabó Péter pedig ezúttal nem ront, 85-69. A fiatal játékos tavaly az NB I/B-ben 44 pontot szórt a Szedeáknak, ez most az első kosara. Újabb időkérést követően végre Drahos is megszerzi első pontjait, kicsit későn, 85-71. 38. perc: McKenzie nem tud betalálni, majd szabálytalankodik, Szabó Péter azonban elhibázza mindkét büntetőt. Közben ott a harmadik Kiss-hármas, bravó! 81-69! A horvát Budimir irigyelte meg a triplát, de neki nem megy ilyen jól, Kissé a pattanó. 37. perc: Drahos hármasa sem jó ezúttal, Clark viszont egy védekezési megingást kihasználva zsákolni tud, 81-66. Ismét Fodor Péter kér időt, nehogy megroppanjon együttese a végére. 36. perc: Gólcsend a pályán, Horváth távolról, Rubin közelről ront. Nem vagyunk boldogok, hogy Trotter töri meg a jeget, 79-66. 35. perc: Sem Trotter, sem - ami nekünk jobban fáj - Molnár Miklós külső dobása nem jó. Molnár és Tanács le, Dukics és Rubin vissza a végjátékra. 34. perc: Na tessék, most Fodor Márton hibázik, Tanács Attila pedig köszöni szépen, bevág egy kettest, 77-66, nem adjuk olcsón a bőrünket! 33. perc: A mi Brysonunk sem hagyja magát, parádés zsákolásával 77-64. Kezdenek figyelmetlenné válni a csapatok, sok az eladott labda itt is, ott is. 32. perc: Nebojsa elfáradt, nem jó a kísérlete, McKenzie érkezik a helyére. Vida passzát Rubin váltja gólra, bejelentkeztünk ebben a negyedben is, végre, 0-6 után, 73-62. Sajnos Grebenér és Horváth Ákos is elkapták a fonalat, 77-62. McKenzie-t Clark blokkolja, nem megy most. 31. perc: A Szeged teljes erőbedobásra készíti a Szolnokot, a hazaiak nem spórolhatnak kulcsembereikkel, ahogy remélték. Eddig dicséretes, csak a végét is bírni kell! Sajnos Fodor Márton robbant a negyed elején, javítja hibáit, 73-60.

IV. negyed:

30. perc: Horváth Ákos kipihente magát, középtávolról eredményes, 14 pontos, mint Trotter, 67-56. Vida azonban személyit harcol ki Fodor ellen, s be is dobja a büntetőket, 67-58. Jó a negyed vége, hiszen Fodor Márton veszít labdát, Rubin ezt kihasználva hétre csalja a Szegedet, 67-60. 29. perc: Trotter megint elveszíti a labdát, le is ülhet. Molnár Miklós közelről ismét tíz, 65-55. Grebenár ziccert ront, Dukics pedig egy büntetőt, de egyet bever, 65-56. 28. perc: Kisebb megkönnyebbülést jelent, hogy ők is tudnak rontani, Trotter adja el. Vida közelről szépít, 65-53. 27. perc: Fodor Péter cserékkel kísérletezik, Vida és Kiss is bent, de bent Fodor Márton hármasa is a gyűrűnkben, 65-51. Kezdenek elhúzni. 26. perc: Egyre több a hiba, Dukics, majd Molnár Miklós veszít labdát, Clark kosarával először tíz fölött, 62-51. 25. perc: Trotter és Budimir kosarainak örülnek a hazaiak, Rubin közben megint elszórt egy labdát, 60-51. 24. perc: A szusszanás után, mint az előző negyedben is, Rubin kosarának tapsolhatunk, 56-50. Ráadásul Horváth kísérlete ezúttal rossz, s Drahosé a pattanó. Horváth faultja után McKenzie áll a vonalra, most csak egy a helyén, 56-51. 23. perc: Nagy dobópárbaj kerekedik itt az elején, a védekezéssel kevésbé törődnek most a felek. Trepák kétszer, Rubin és McKenzie válaszol, majd Drahos és Rubin eladott labdáiból büntetnek, Horváth Ákos két kettesével 56-48. Figyelni kellene! Fodor Péter érzi, baj van, magához inti tanítványait. Sajnos 10 eladott labdánál járunk, kezd ez sok lenni. 22. perc: Szerencsére a támadást elrontották a szolnokiak, nem sokkal később McKenzie viszont faulttal együtt dob egy duplát, majd jó a büntető is, 48-42. Sőt, Horváth Ákos rontását követően Clark szabálytalankodik Rubinnal szemben, s másik amerikainknak sem remeg a keze, 48-44. 21. perc: A triplákat 50 százalékkal dobtuk az első félidőben, a kétpontosok terén viszont csak 33 százalék ez az arány, 21 kísérletből 7 ment jó helyre. Ezen a mutatón azért javítani kellene, Rubin, McKenzie és Tanács tehet sokat ezért. Trotter büntetőivel indult a harmadik felvonás, beverte mindkettőt, majd hozhatja a labdát a Szolnok. Ez a bírói döntés nem jött jól!

III. negyed

Szünet:

46-39-re vezet a Szolnoki Olaj, eddigi teljesítményére büszke lehet a Szedeák. A hazai gárda gyakorlatilag csak Báder Mártont nélkülözi, tehát nem veszi félvállról a meccset. A vendégek igyekeznek türelmesen járatni a labdát, s feltörni a remek szolnoki védekezést. Mikor okosan végigadogatják a labdát Vidáék, akkor sikerül is megtalálni a dobóhelyzetet, s kosarakat szerezni közelről, illetve - hatot - kintről. Az első húsz perc biztató, várjuk a jó folytatást!

Legeredményesebbek:

Trotter 10, Budimir 9/3, Horváth Á. 8/3, illetve Dukics 15/6, Kiss Zs. és Tanács 6/6. Faultproblémái leghamarabb legjobbunknak, Dukicsnak lehetnek, a szerb játékos három személyi hibánál tart. Nagy érvágást jelentene, ha megkapná a negyediket. A vendéglátóknál még senki sem érte el a hármat. 20. perc: Trotter kosarával zárul a félidő. Fodor Péter reklamál, technikait kap, 46-39. Itt a nagyszünet, de két hazai büntetővel kezdődik majd a harmadik negyed a technikai miatt. Fodor mester egy Rubin elleni faultot kért számon a síposokon, majd egy szolnoki lépéshibát, ezt már nem tűrhették a bírók. 19. perc: Folytatódik kettejük párbaja, ezúttal a mi amerikaink köszön be, 44-39. Horváth Ákos most nem talál be kintről, majd Trepák blokkolja a kicsit önzőző Rubint. 18. perc: Úgy tűnik, használtak a tanácsok, Janou Rubinnak biztos, szép egyéni akciója után 42-37-re közelítünk. Korán örültünk, Rubin elad egy labdát, Trotter nem kegyelmez honfitársának, 44-37. 17. perc: Néhány támadást elkapkodtunk, s az idegenlégiósok, Trotter és Budimir kosaraival kezd megint elhúzni a hazai csapat, 42-35. Időt kell kérnie Fodor Péternek. 16. perc: Sajnos az Olaj is elkezdett betalálni kintről, Budimir volt a tettes most, Dukics közben már 14 pontos egy újabb duplával, 38-32. Sőt, közben 15. pontját is megszerzi, de egy büntetőt elront, amit sajnálhatunk, 38-33. 15. perc: Dukics büntetőivel itt az előny, 29-30, de nem sokáig örülhetünk, mert Horváth Ákos bemutatja, miért is tartják a triplák mesterének, majd egy kettessel és büntetőkkel is keseríti életünket, 35-30. 14. perc: Nebojsa Dukics viszont egyelőre tarthatatlan, közelről dob kosarat, 10 pontos már, s feljövünk 29-28-ra. Pór Péter vissza is küldi Trepákot és Horváth Ákost. 13. perc: Grebenár Péter jól helyettesíti Báder Mártont, 6 pontnál tart, 29-24, majd Dukics válaszol közelről, 29-26. Szerencsére eddig jól tartjuk magunkat. Dicsértük Grebenárt, erre ziccert ront, de Tanács külső dobása sem jó. 12. perc: Fodor Mártoné az első kosár a második negyedben, a szegedi vezetőedző fia egy triplát vágott az első felvonásban, így 5 pontnál tart. Édesapja nem örült a szép kosárnak, 25-19. Annak már annál inkább, hogy Kiss Zsolt önmaga második, csapat hatodik hármasát helyezi el a szolnoki gyűrűben. Trotter büntetőzik, majd Vida közelről eredményes, 27-24. 11. perc: 23-19-ről folytatjuk. McKenzie sajnos elrontja az első kísérletet. Ő és Dukics két faultnál tart, ebből még lehet gond. De ne legyen...

II. negyed

10. perc: Kicsit meglépett a Szolnok, de az utolsó másodpercben Tanács bever egy hármast, 23-19-cel megyünk pihenni. Öt külső dobásunk volt sikeres, ami remek teljesítmény, de sajnos a kettő-kettőket továbbra sem tudjuk védeni, mint a korábbi meccseken, így tudott eredményes lenni többször is a hazai alakulat. 8. perc: Sajnos Clark külső dobása gyűrűbe hullik, így már öttel megy az Olaj, 18-13. Mire elkeserednénk, Tanács Ati válaszol, ez az! 7. perc: Trepák Zoltán kihagyta második büntetőjét, s ebből most jól jött ki a Szolnok, hiszen visszakerült hozzájuk a labda, s Trotter kosarat szerez, 13-13. Sőt, Grebenár duplájával már ott az előny, 15-13, hiába kért időt Fodor Péter. A Szegedben a haloványan kezdő Drahost Vida váltja. Ő egyből faultot harcol ki Trotteren, a hazaiak irányítóján. 6. perc: Szenved az Olaj, Budimirt blokkolja Janou Rubin, majd McKenzie gyűjti be a lasztit. Nincs az a nagy kosáreső, rengeteg dobást rontanak a csapatok. Sajnos Dukics sem talál be, így Horváth Ákos egy közelivel közelebb csalhatja övéit, 10-11. Amerikai centerünk, McKenzie büntetői révén őrizzük az előnyt, 10-13. 5. perc. Dukics leteszi névjegyét, két triplája után 6-11-nél az 5. percben Pór Péter időt kér. Ezt követően Budimir büntetőivel zárkózik az esélyes, 8-11. Eddig remek, amit a szegediek produkálnak. Rossz hír, hogy Dukics elköveti második személyi hibáját. 3. perc: Az első két támadásunkat elrontottuk, 4-0-ra húzott el a Szolnok, mely nélkülözi a sérült Báder Mártont. Az első szegedi kosár Kissé egy hármassal. Majd McKenzie is eredményes, így 6-5 oda a 3. percben.

I. negyed

Kezdőötösök:

Szolnok:

Trotter, Horváth Á., Budimir, Clark, Trepák.

Szeged:

Drahos, Rubin, Kiss Zs., Dukics, McKenzie. Hamarosan kezdődik a mérkőzés. A csapatok már melegítenek. A Szolnoki Olaj négy győzelemmel és egy vereséggel áll, míg a szegediek éppen ellenkezőleg: egy siker mellett négyszer hagyták el vesztesen a pályát. A bivalyerős szolnokiak a hétvégén Körmenden nyertek 80-70-re, míg a Szedeák tíz ponttal maradt alul hazai környezetben a Kecskeméttel szemben (84-94).

Fodor Péter

vezetőedző helyzetét ráadásul sérülések és betegségek nehezítik:

Hájer Ádám

térd-,

Nyilas István

derékbántalmai miatt nem állhat rendelkezésre,

Tanács Attila

pedig betegségből lábadozik. Részletes beharangozó írásunkat

itt olvashatják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.