Egyetem

Hét tudóst ismertek el Eötvös József-koszorúval

Hét tudóst ismertek el Eötvös József-koszorúval

2010. november 3., szerda
Hét tudóst ismertek el Eötvös József-koszorúval

Hét kutatót tüntetett ki kiemelkedő tudományos életművük elismeréseként Eötvös József-koszorúval az MTA Elnöksége, a kitüntetéseket a Magyar Tudomány Ünnepének szerdai budapesti megnyitóján adták át.

Fried Istvánt

, az irodalomtudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusát a magyar irodalom közép-európai és délszláv kapcsolatrendszerei, az irodalomtörténet regionális összefüggései területén végzett kutatásaiért tüntették ki.

Gallyas Ferenc

, a biológiai tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának professor emeritusa az idegkórszövettan, a hisztokémia és immuno-hisztokémia területén elért eredményeiért részesült az elismerésben. A tudós forradalmasította az idegszövet láthatóvá tételét és bizonyos idegsejt-károsodások kimutatását. Az idegszövettan alapvető eljárásaként ma a világon a Gallyas-féle ezüstöző módszerek 17 változatát alkalmazzák az idegszövet különböző morfológiai elemeinek feltüntetésére.

Nagyné Szegvári Katalint

, az állam- és jogtudomány doktorát, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának professor emeritáját több évtizedes, új területekre is kiterjedő jogtörténeti kutatásaiért tüntették ki. A díjazott a honi tudományosságban szinte elsőként vizsgálta a nők alkotmányjogi helyzetét a női választójogon keresztül.

Nyíri Andrást

, a műszaki tudomány doktorát, a Miskolci Egyetem professor emeritusát hidrodinamikai kutatásaiért,

Schneider Gyulát

, a kémiai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem szerves kémiai tanszékének kutatóprofesszorát pedig a szteroidok kutatásának nemzetközileg is elismert, kiemelkedő szaktekintélyeként végzett tudományos tevékenységéért tüntették ki.

Somorjai Endre

, a fizikai tudomány doktora, az MTA Atommagkutató Intézetének professor emeritusa a magfizikai és asztrofizikai kutatás területén végzett kutatói, kutatócsoport-alapítói tevékenységéért, a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséért részesült az elismerésben. A díjazott először vizsgálta laboratóriumi körülmények között a nehéz elemek protonban dús izotópjainak létrejöttében szerepet játszó folyamatokat.

Szendrő Péter

, a mezőgazdasági tudomány doktorát, a Szent István Egyetem rector emeritusát, a Gépészmérnöki Kar professor emeritusát a tehetséggondozás, a tudósképzés és a tudományos diákköri tevékenység országos szintű megszervezésében végzett négy évtizedes munkásságáért tüntették ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.