Írjon nekünk

Gazdaság

Energiahatékony középületek a zöldebb jövőjért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kedden tartotta projektnyitó konferenciáját a GovernEE közép-európai regionális projekt Hódmezővásárhelyen. A Central Europe Program által támogatott projekt a köz- és műemléképületek energiahatékonysági problémáira hivatott megoldásokat találni.

„Energiahatékony középületek Közép-Európa zöldebb jövőjéért”címen a mai nappal elindult az Európai Unió által támogatott, 2 250 485 eurós költségvetésű GovernEE projekt, amely Hódmezővásárhely vezetésével 4 közép-európai önkormányzat, egy tartományi központ és két kutatóközpont együttműködésével a köz- és műemléképületek sürgős energiahatékonysági problémáira hivatott megoldásokat találni. A hároméves projekt a politikai szereplők környezettudatos döntéshozatalának, valamint tervezési kompetenciáinak fejlesztésével a döntéshozók társadalmi felelősségvállalásának erősítését helyezi a középpontba.
A döntéshozókra irányuló specifikus tréning és coaching eszközök kifejlesztése és alkalmazása mellett, a projekt keretében sor kerül egy speciális, informatikai mérőrendszer tesztelésére, amely révén érkező információk hozzásegítenek a leginkább alkalmas energiahatékonysági megoldások kiválasztásához.
Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitkai helyettes államtitkára a magyar energiapolitika új irányaival kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A 2009/28/EK irányelv által előírt, a megújuló energiaforrások felhasználásának a növelésére irányuló Nemzeti Cselekvési Tervet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette és rövidesen megindítjuk az elkészült anyag tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előzetes vizsgálatai szerint 2020-ig 10%-os energiatakarékosság megvalósításához, illetve a 13%-os megújuló energiahordozó részarány eléréséhez összesen 1200-1250 milliárd forint támogatásra lesz szükség.”
A projektindításban kezdeményező szerepet betöltő önkormányzat, Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János szerint „az energiahatékonyság kérdése olyan közös európai probléma, amelyre a nemzetközi együttműködés keretében folyó munka számos jó megoldást hozhat. Mivel az önkormányzati és kommunális szektor az egyik legnagyobb energiafogyasztó, másrészt mivel az energiaveszteségek jelentős része a középületek nem megfelelő fűtésrendszerének köszönhető, érdemes figyelmet fordítanunk ezen épületek energetikai fejlesztésére. Megfelelő irányítással és energiatudatos hozzáállással, valamint az energiahatékonyság tartalékainak optimális kihasználásával erősíthető a fenntartható fejlődés.”

“A GovernEE – a tudásmenedzsment hálózat létrehozásával – olyan eszközöket kínál, amelyek segítségével régiónk fenntartható fejlődése jó úton haladhat, s a projekt serkenteni fogja a jövőbeli energiahatékonysági és megújuló energiával foglalkozó befektetéseket. A három éves nemzetközi együttműködés keretében zajló folyamatos tudás- és tapasztalatcserék segítségével a projekt partnerek fontos új kompetenciákat sajátítanak el energiahatékonysági megoldások gyakorlati tervezése és alkalmazása területén”- mondta Jörg Perrmann, a Burgenlandkreis projekt menedzsere.

Kommentek

Gazdaság

Öt karrierfogadalom, ami beindítja az új évedet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az év eleje a számvetés és a fogadalmak időszaka, érdemes ilyenkor összegezni az elmúlt esztendő tapasztalatait, és gondolkodni a jövőn. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Új belföldi kampány indul a téli kikapcsolódás népszerűsítésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Új belföldi kommunikációs kampányt indított a téli kikapcsolódás, az egészségturizmus és a gyógyvíz népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a hétfőtől egy hónapon át tartó akcióhoz eddig több mint 200 szálláshely és fürdő csatlakozott speciális ajánlatokkal – jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

KSH: 2017 novemberében gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tavaly novemberben 7,7 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A növényi termékek ára 8,6, az élő állatok és állati termékek ára 6,4 százalékkal emelkedett – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál