Egészség

Csak óvatosan a vitaminokkal!

Csak óvatosan a vitaminokkal!

2010. november 6., szombat
Csak óvatosan a vitaminokkal!

Érdemes óvatosan bánni az E-vitaminkiegészítők rendszeres szedésével, mert az növelheti bizonyos típusú szélütések kockázatát - közölte pénteken egy nemzetközi kutatócsoport. Amerikai, francia és német kutatók olyan meglévő tanulmányok adatait elemezték újra, amelyek az E-vitamin és a szélütés összefüggését vizsgálták - írja az InfoRádió.

Az áttekintésből az derült ki, hogy az E-vitamin rendszeres pótlása 22 százalékkal emelte az agyvérzés (hemorrágiás stroke) kockázatát, ám tíz százalékkal csökkentette az agyi infarktus, az érelzáródás miatti szélütés (isémiás stroke) valószínűségét. Az agyi infarktus felel az összes szélütések 70 százalékáért. Mint

Markus Schurks

kutatásvezető, az amerikai Harvard egyetem oktatókórháza, a Brigham és Női Kórház munkatársa figyelmeztetett, megállapításaik arra utalnak, hogy az E-vitamin kiegészítők szedése nem olyan biztonságos, mint eddig gondolták. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat változásának abszolút mértéke kicsi, 1000 emberre 0,8-del több agyvérzés és 2,1-del kevesebb agyi infarktus jut az E-vitamin szedésével összefüggésben. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az E-vitamin szedése védő hatású lehet a szívbetegségekkel szemben, és mint a British Medical Journal című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői rámutatnak arra, az amerikai népesség mintegy 13 százaléka szed ilyen kiegészítőt.

További részletek ITT.

(Forrás: InfoRádió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.