Közélet

Vörösiszap: lehet, hogy mégsem a Mal Zrt. a hibás?

Vörösiszap: lehet, hogy mégsem a Mal Zrt. a hibás?

2010. október 26., kedd
Vörösiszap: lehet, hogy mégsem a Mal Zrt. a hibás?

A Mal Zrt. által felkért talajmechanikai szakemberek elsődleges szakvéleményei elkészültek – ezek szerint talajtörés okozta a tragédiát és nem a cég.

A szakértői véleményekben állítólag az szerepel, hogy az 1990 és 1994 között épített négy kilométer hosszú, majd 2001-ben átadott további 3,3 kilométer hosszú tízes számú tározót körülvevő résfal, mely arra volt hivatott, hogy felfogja a szivárgást, gyakorlatilag „beterelte" a csapadékvizet a gátfal alá. Ez a talaj, ha csapadékkal, talajvízzel telítődik, akkor mozog, de az eltérő összetételű és szerkezetű földdarabok más-más módon, és különböző mértékben mozdulhatnak el - írja a Blikk. A szakértői vélemény teljes fordulatot hozhat az ügy megítélésében, ha "talajtörés" okozta ugyanis a katasztrófát, az természeti eseménynek minősülhet, ami pedig felmenti a céget a felelősség alól. (Forrás: Népszabadság)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.