Gasztro

Szüret idején

Szüret idején

2010. október 17., vasárnap
Szüret idején
Ismét beköszöntött az ősz, és ezzel elérkezett a szőlőtermesztés utolsó vidám mozzanata, a szüretelés. Azonban nemcsak szőlőtőkéről szemezgetve, vagy mustot kortyolgatva élvezhetjük ki a szőlőszemek nyújtotta íz világot. Fenséges, és szemnek is tetszetős ételeket készíthetnek „a gyümölcsök királynéjából”, akik Olvasóink alábbi receptjeit követik. A szüreti hangulat így pedig garantált lesz otthonunkban is!

Törökök szőlőlevese

Beküldő: Horváth Gáborné (Esztergom)Hozzávalók: - 0,5 kg leszemezett éretlen szőlő - 8 dl víz - 1 dl tört dió, vagy mogyoróbél - 1 kis fej vöröshagyma - ízlés szerint: só, cukor - két kiskanál liszt a habaráshoz Elkészítés:A szőlőt a vízben megfőzzük, hűtjük és tésztaszűrőn keresztül átpasszírozzuk. Fél bögrényit kiveszünk a léből és teljesen lehűtjük. A levet visszatesszük és felforraljuk. Összekeverjük a lisztet a hideg lével és behabarjuk vele a levest. Ha felforrt, hozzáadjuk a diót/mogyorót, az apróra vágott hagymát. Sózzuk és nagyon lassú tűzön időnként megkeverve készre főzzük. Ha túl savanyúra sikerült, ízlés szerint cukrozzuk. Hidegen és melegen tálalható. Végezetül a Receptbajnokunk által ajánlott tipp: „Szelevényi nagyanyám a szőlő éréséig az uborkasalátát éretlen szőlő kinyomott levével savanyította.”

Alföldi boros tarja házias hagymás burgonyával

Beküldő: Török Zsolt (Szeged)Hozzávalók: - 60 dkg felszeletelt, csont nélküli sertéstarja - 1 fej makói vöröshagyma - 0,5 l alföldi száraz fehérbor - 2 marék Kövidinka szőlőszem - olaj - ízlés szerint: só, bors A körethez: - 1 kg burgonya - 1 fej vöröshagyma - olaj - ízlés szerint: só, vegeta Elkészítés:A tarját enyhén kiverjük, szózzuk, borsozzuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, és egy vöröshagymát vékony karikákban rászeletelünk. Fél liter alföldi száraz fehérbort és két jó marék fehér szőlőszemet rászórunk, majd alufóliával leborítva 200 fokon kb. 25 percig párolva sütjük. Majd a fóliát levéve még 5-10 percig pirítjuk. Közben elkészítjük a köretet. A burgonyát megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk, előfőzzük. A leszűrt burgonyát kiolajozott tepsibe helyezzük, sózzuk és esetleg vegetával is ízesíthetjük. Megszórjuk egy fej felkarikázott vöröshagymával, olajjal meglocsolva, sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük. Ízlésesen tálaljuk a hagymás házias burgonyát az ízes szőlős-boros szaftos tarja mellé és jó fehér bort kínáljunk hozzá.

Túrós-szőlős pite

Beküldő: Pál Andrásné (Hódmezővásárhely)Hozzávalók: - 70 dkg fekete szőlő - 25 dkg cukor - 25 dkg margarin - 2 cs. vaníliás cukor - pici só - 25 dkg túró - 5 db tojás - 30 dkg liszt - 2 cs. vaníliaízű pudingpor - 1 cs. sütőpor - a tepsi kikenéséhez: margarin - díszítéshez: porcukor Elkészítés:A szőlőt kevés cukorral megszórjuk, a többi cukrot a margarinnal, a vaníliás cukorral, sóval, habosra keverjük. A túrót beledolgozzuk, és az egész tojásokat egyenként belekeverjük. A lisztet a pudingporral és a sütőporral elkeverjük, majd a túrókrémbe keverjük. Ezután margarinnal kikent tepsibe simítjuk, és a szőlőt a tetejére szórjuk. 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kockákra vágva tálaljuk.

Szőlősaláta

Beküldő: Gyémánt Istvánné (Zákányszék)Hozzávalók: - 2 nagy fürt szőlő - 15 dkg Pannónia sajt - 10 dkg dió - 4-5 evőkanál tejszín - 1 mokkáskanál cukor - 1 mokkáskanál szerecsendió - ízlés szerint só Elkészítés:2 nagy fürt szőlőt megmosunk, a szemeket leszedjük, szitába lecsurgatjuk. A Pannónia sajtot szőlőszem nagyságú kockákra vágjuk. A diót durvára daraboljuk, és az egészet összekeverjük. A tejszínbe belekeverjük az 1 mokkáskanál cukrot, és az 1 mokkáskanál szerecsendiót, valamint a sót, és ezután ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

Szőlős-mascarponés sütemény

Beküldő: Kónya Edit (Szeged)Hozzávalók: - 30 dkg szőlő (piros és fehér szőlő vegyesen még finomabb) - 25 dkg mascarpone - 4 ek. cukor - 4 tojás - 10 dkg babapiskóta - 1 dl aromás száraz fehérbor - 1 dl tejszín Elkészítés:A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba rakjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a mascarponés krémhez adjuk, beletesszük a szőlőszemeket, és a krémet a piskótára öntjük. 5-6 órát pihentetjük. Szőlőszemekkel díszítve a tetejét tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.