Közélet

Koltay Gábor Mindszenty-filmje a TIK-ben

Koltay Gábor Mindszenty-filmje a TIK-ben

2010. október 4., hétfő
Koltay Gábor Mindszenty-filmje a TIK-ben

Október 9-én, szombaton, 17 órai kezdettel a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában bemutatják Koltay Gábor Mindszenty, a fehér vértanú című dokumentumfilmjét Sípos Imrével, a Pesti Magyar Színház színész-rendezőjével a főszerepben.

A püspöki hivatalban megrendezett sajtótájékoztatón a rendező elmondta,

Mindszenty József

bíboros, esztergomi érsek és hercegprímás nemcsak a XX. századi egyháztörténet, hanem az egyetemes magyar történelem egyik kiemelkedő személyisége – ma közkedvelt szóhasználattal élve –, a modernkori emberjogi küzdelem egyik emblematikus megszemélyesítője, aki rendíthetetlen hűséggel állt ki eszméi, meggyőződése mellett. Egészen az utolsó rendszerváltásig az országos nyilvánosság előtt nem volt tanácsos a nevét sem említeni. Az 1991. május 4-i esztergomi újratemetése óta közel 20 év telt el, Mindszentyről többnyire csak akkor írnak, ha a boldoggá avatási eljárással kapcsolatban valamilyen fontosabb esemény történik.

Koltay

hangsúlyozta, sohasem lesz gazdasági fellendülés, ha kulturális/szellemi/lelki vonatkozásban nem tudjuk megteremteni a folytonosságot a több mint 1000 éves magyar állam vitathatatlan értékeivel. Mindszenty életútja is ékesen bizonyítja: a történelmi ismeretek hatékony terjesztése, a messze világító egyéni példák felmutatása elengedhetetlen ahhoz, hogy visszataláljunk történelmi gyökereinkhez, nemzettudatunkhoz, ahonnan hitet és lelki erőt tudunk meríteni, biztonsággal eligazodni a XX. század hazugságai és hamisításai között.

A semmilyen állami támogatásban nem részesülő film eredetileg 5 órásra sikeredett, ezt rövidítette, vágta meg a rendező 3 órásra, majd 2 óra 10 perces lett a végső változat. Koltayt - bevallása szerint - gyermekkora óta foglalkoztatta Mindszenty személye, családostul mentek a budapesti amerikai nagykövetség elé, ahol 1956-tól egészen 1971-ig, tehát 15 évig élt a bíboros egyfajta önkéntes száműzetésben. Életét megóvták, de híveivel nem érintkezhetett, nem hagyhatta el az épületet. A filmalkotás az önéletrajzi és történelmi dokumentumokon túl arról is szól, hogy egy tragikus történelmi körülmények között kiteljesedő életút milyen aktuális, soha el nem évülő, megvalósításra váró mai tanulságokat tartalmaz. Hogy miért Szegedre esett a választás, miért éppen itt mutatják be a filmet, és miért a püspöki hivatalban találkozott az alkotó a sajtó képviselőivel, erre

Kiss-Rigó László

megyés püspök válaszolt. Mint mondta, 20 évig Esztergomban szolgált, és ő alapította az első egyházi iskolát az országban, amelyet Mindszentyről neveztek el. A püspök úrnál van megőrzésen a hercegprímás miseruhája, és dolgozószobájának falán függött a bíboros képe akkor, amikor a hetvenes években még a nevét sem volt szabad kiejteni. „Ilyen karizmatikus vezetőkre van szüksége ma is nemcsak az egyháznak, hanem a politikának is” — fogalmazott Kiss-Rigó László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.