Gasztro

Házi sütemények őszi gyümölcsökből

Házi sütemények őszi gyümölcsökből

2010. október 24., vasárnap
Házi sütemények őszi gyümölcsökből

Ilyenkor ősszel nagyon fontos, hogy sok vitamint fogyasszunk, de miért ne lehetnénk mellé egy kicsit édes szájúak is. Ezért a héten őszi gyümölcsökből készülő sütemények receptjeiből válogattunk.

A legtipikusabb és az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs a szőlő. Leginkább a szívritmus helyes működéséhez szükséges káliumot tartalmazza, valamint C-, E- és B- vitamin csoportjai, pedig segíti az immun- és idegrendszert és az anyagcserét. A másik tipikus őszi gyümölcs a szilva, mely serkentő és frissítő hatású. Nagy szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, megszabadít a méreganyagoktól és tisztítja a szervezetet, ezért nem szabad sokat enni belőle, mert hasmenést okozhat. Alacsony nátriumtartalma miatt ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek szenvedőinek. Végül, de nem utolsó sorban fontos még az alma. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a nehézfémeket, és nagyon könnyen emészthető. Rendkívül hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában.

Szőlős rizsfelfújt:

Hozzávalók

– 30 dkg rizs – 20 dkg piros szőlő – 20 dkg fehér szőlő – 5 dkg vaj – 16 dkg cukor – 3 tojás – 1 citrom reszelt héja – só – tej

A 30 dkg rizst másfélszeres forró sós vízbe tesszük, és miután felforrt, fedő alatt lassú tűzön főzzük. Amikor elforrt a leve, a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel felöntjük, majd szintén lassú tűzön puhára főzzük. Hozzáadunk 8 dkg cukrot, és kihűtjük. A vajhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra verjük, hozzáadjuk a tojások sárgáit meg a reszelt citromhéjat. Ezt a masszát hozzáadjuk a kihűlt rizshez és összekeverjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a szőlőt és ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből keményhabot verünk, majd adjuk hozzá, és lazán keverjük el. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon pirosra sütjük.

Habos szilvás sütemény

Hozzávalók:

– 5 tojássárgája – 32 dkg cukor – fél kocka margarin – 30 dkg liszt – 1 zacskó sütőpor – 2 dl tej – fahéj – szilva (kimagozva, félbevágva)

A tojássárgáját, a vajat és 12 dkg cukrot habosra keverjük majd a lisztet, a tejet és a sütőport összekeverjük és hozzáadjuk. Az így kapott tésztát a tepsibe simítjuk, a félbevágott szilvákat fahéjas cukorban megforgatjuk és tepsire rakott massza tetejére rakjuk, majd 20 percig sütjük. A tojásfehérjét és a 20 dkg cukrot kemény habbá verjük, majd a sütemény tetején elsimítjuk és rózsaszínre sütjük.

Almás lepény

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt – 15 csomag sütőpor – 20 dkg margarin – 15 dkg cukor – 3 tojás – 2-3 kanál tej

Töltelék:

– 1 kg alma – 15 dkg cukor – őrölt fahéj

A sütőporral összekeverjük a lisztet és a margarint, a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, hogy az édes tészta kemény legyen. Jól eldolgozzuk, és két részre osszuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, egy tíz percre betesszük az előmelegített sütőbe. A töltelékhez, meghámozzuk és lereszeljük az almát és hozzáadunk egy kevés fahéjat. A tölteléket rátesszük az elősütött tésztára, a tészta másik felével letakarjuk, és a tojás fehérjével megkenjük. Villával megszurkáljuk és szép pirosra sütjük. Miután kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük, és felszeleteljük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.