Közélet

Februárban nyithat a Bálint Sándor-emlékház

Februárban nyithat a Bálint Sándor-emlékház

2010. október 26., kedd
Februárban nyithat a Bálint Sándor-emlékház

Hat évvel ezelőtt bontották le Bálint Sándor szülőházát, méghozzá a a néprajzkutató és művészettörténész, a „legszögedibb szögedi” születésének századik évfordulóján. Várhatóan jövő év elején nyílik meg a Nyíl utcai emlékház, melynek felújítására mintegy nyolcvan milliót költenek.

Tisztaszoba, konyha, kamra, pince valamint egy rendezett kert várja majd a látogatókat a várhatóan jövő februárban megnyíló Bálint Sándor-emlékházban. A keddi sajtóbejáráson kiderült, hogy a beruházás többe kerül a tervezetnél az időközben kiderült műemléki épület szerkezeti hibái miatt.

Ahogy portálunk már beszámolt róla,

Bálint Sándor

szülőházának elbontása után a város a Nyíl utcában vásárolt egy 1880-ban épült házat, a közgyűlés pedig 30 milliót szavazott meg, hogy az épületet a néprajztudós emlékházává alakítsák át. Idén DAOP-pályázaton 67 milliót nyertek a beruházásra, melynek önrésze 12 millió forint. Az épület sajtóbejárásán

Igaz Ágnes

irodavezető elmondta, jelenleg gyűjtik a szobák berendezéshez szükséges tárgyakat, hogy korhű környezet fogadja majd a látogatókat.

A műemléki védettségű épület pincéjénél a padlószintet mintegy hetven centivel mélyebben alakították ki. Az idei esős időjárás és a talajszerkezet miatt mintegy egyméteres vízoszlop állt az alján, folyamatosan szivattyúzniuk kellett. „Teljesen új technológiát kellett alkalmazni az időközben felmerülő szerkezeti és egyéb problémák miatt” – mondta el portálunknak Molnár Alajos, a kivitelezést végző Mestermű Kft. ügyvezetője. Az épület alapja sem volt megfelelő, a pincénél például vasbeton falat kellett beépíteni, hogy megakadályozzák a víz beszivárgását. Probléma volt az is, hogy amikor leverték a vakolatot, kiderült, hogy olyan gyenge a falazat, hogy újjá kellett építeni. Egykor egy méter magasságig építették téglából a falat, fölötte vályogot használtak. Ez azonban olyannyira nedves volt, hogy nem tartotta a falat, így jó részét ki kellett cseréni. „Ezek nem látványos munkák, de az idő és a pénz megy vele” - tette hozzá. A műemléki védettségű épületnél hetven százalékban a régi anyagokat kellett volna visszaépíteni, de a tetőgerendát is ki kellett cserélni teljesen. Az épület fűtési rendszerét már kialakították, így a lassan beálló hideg idő sem fogja hátráltatni a munkákat. A kivitelező ígéri, kész lesz munkálatokkal a novemberi határidőre, s akkor az emlékház jövő év februárjában megnyithatja kapuit a nagyközönség előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.