Szórakozás

Pusztanappal vár a hétvégén Ópusztaszer

Pusztanappal vár a hétvégén Ópusztaszer

2010. szeptember 8., szerda
Pusztanappal vár a hétvégén Ópusztaszer

Csikóstalálkozó, éjszakai vásár, veterán motorok találkozója, Guinness-rekordkísérlet

Szeptember 11-én és 12-én (szombaton és vasárnap) az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark főbejáratával szemben, a Találkozások Terén, 10 hektáros területen Pusztanapot rendeznek. A részletekről Mácsai Botond, a rendezvény egyik szervezője beszél.

Szombaton délelőtt kisállatvásár lesz, és megkezdődik az országos kézműves-, kirakodó- és régiségvásár, déltől pedig a Bográcsok Terén főzőversenyre nevezhetnek be az érdeklődők. Hagyományos, bográcsban készült, magyaros ételek készítésével lehet próbálkozni, amit őseink is szerettek, és mi is szívesen fogyasztunk, a profikból álló zsűri pedig díjazza a legjobbakat. Délután megérkeznek a csikósok és a lovak a vasárnapi I. Nemzeti Csikósversenyre, majd rendőri felvezetéssel vasparipákon mintegy 400 szittya motoros gördül be a járműtalálkozóra. A nem mindennapi látványosságot csak fokozza a rendőrmotorosok ügyességi versennyel fűszerezett bemutatója. Fél hatkor következik a főzőverseny értékelése, majd diszkóval, karaokéval egybekötött óriási buli. A vásár éjszaka is folytatódik, így elvben akár hajnali 1-2 órakor is vásárolhatunk kézműves portékát vagy valamilyen, számunkra kedves, becses régiséget. Vasárnap újjáéled a vásár, 9-től pedig 30 csikós részvételével indul a már említett csikósverseny. Több versenyszámban is megmérettetik magukat gazdák és pacik. Pontozzák többek között a lovas öltözékét, a karikás állapotát, a ló kondícióját, ápoltságát. A lovak idomítottságáról négy kötelező gyakorlat által győződhetünk meg. Lesz lófektetés karikás csapásra, ültetés, poharas vágta, köcsögverés stb. A versenyszámok végén, délben sor kerül egy rekordkísérletre, megpróbálják lencsevégre kapni és regisztrálni a legtöbb együtt irányított és így fekvő lovat – lehetőség szerint harmincat. Ha a kísérlet sikerül, akár a rekordok könyvébe, a Guinnessbe is bekerülhet. A verseny közben semmilyen kényszerítőeszköz, durvaság, fegyelmezés nem megengedett, a vetélkedő célja pedig a csikós hagyományok méltó ápolása, és színvonalas új hagyomány teremtése a Találkozások Terén. Délután folytatódik a csikósverseny, majd következik az eredményhirdetés és az értékes díjak, ajándékok kiosztása. Mindkét nap érdekes, változatos programok várják a gyerekeket is. Szalmavárat építenek nekik, lesz arcfestés, pusztatriatlon, zsákbafutás, patkóval célba dobás, gyermekcsizma-hajítás, állatok simogatása, kocsikázás, egyszóval csupa olyan látványosság, amit nem érdemes kihagyni sem kicsiknek, sem nagyoknak. Aki sátorral érkezik, annak nem lesz gondja a hazamenetellel – buzdítja a közönséget

Mácsai Botond

. További részletek a

http://www.talalkozasoktere.hu

oldalon olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.