Írjon nekünk

Közélet

Katyńra emlékeztek – „Ezer szállal kötődünk egymáshoz”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

A lengyel és a magyar történelem párhuzamai, a két nemzet ezer éve igazolta a mondás örök érvényét: lengyel, magyar két jó barát. Szeptember 17-én konferenciával, keresztállítással és szentmisével emlékezett meg a Szegedi Lengyel Önkormányzat és a Szeged-Csanádi Egyházmegye az 1940-es lengyel tragédiáról, a katyńi vérengzés áldozatairól.

A Csongrád Megyei Önkormányzat mindig is szívén viselte a lengyel-magyar kapcsolatok ápolását, ezt mutatja a tavaly meghirdetett lengyel év is, melynek egyik programpontja az a kiállítás volt, amely a magyar és lengyel történelem párhuzamait mutatta be, és amely több középiskolába is eljutott, hogy az élmény szintjén is közelebb vigye a fiatalokhoz a lengyel-magyar kapcsolatok ügyét – emlékeztetett a konferencia megnyitóján Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Az idén harmincéves Szolidaritás Független Szakszervezetről is, mely Lengyelország történetének egyik legmeghatározóbb, a lengyel állam életére máig kiható szerveződése, kiállítással emlékezik a megye. „Még mindig kevesen tudnak róla, hogy Katyńban micsoda tragédia történt. Nem gondolkodunk el a mindennapokban ennek a szörnyű eseménynek a tanulságairól. Ez a kereszt egy kapocs a lengyelek és a magyarok között, mely emlékeztet: ezer szállal kötődünk egymáshoz” – hangsúlyozta az elnökasszony. A megyei önkormányzat egy márványtáblát is adományozott az eseményre érkezett lengyel küldöttségnek, melyen mindkét nyelven emléket állítanak a tragédiában elhunytaknak, melyek között két magyar áldozat is volt.
Zakar Péter történész, a megyei közgyűlés alelnöke, a konferencia levezető elnöke a konferencia hasznosságát azzal is indokolta, hogy Lengyelországban a nemzeti emlékezetből meríthető kincsekkel jobban gazdálkodnak, mint Magyarországon. Az alelnök arról is beszélt, érdemesnek találnának felállítani egy a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács mintájára működő szervezetet, mely feltérképezhetné a történelem viharaiban méltatlanul elfeledett eseményeket és személyeket.

Lezáratlan dosszié

A konferencián részt vett Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is, aki beszédében hangsúlyozta, a katyńi vérengzés emléke mind a mai napig kihat a lengyel társadalom életére. Éppen 40 éve rohanta le, támadta hátba hadüzenet nélkül Lengyelországot Oroszország, majd néhány hónap múlva következett a katyńi tragédia. A magyarok viszont menedéket nyújtottak a menekülőknek. A vészterhes időkben sem tagadták meg a segítséget, büszke lehet az a nemzet, amelyiknek ilyen barátai vannak – hangsúlyozta a nagykövet, aki arra is kérte a jelenlevőket, a keresztnél gondoljanak a szmolenszki légikatasztrófában áprilisban elhunyt lengyel elnökre és útitársaira is.
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök úgy fogalmazott, a lengyel-magyar kapcsolatok terápiaként is hathatnak a magyar társadalomra, hiszen bár nehézségekkel terhes mindkét nemzet története, lengyel barátaink az elmúlt évtizedeket jobban bírták, a püspök meglátása szerint a lengyelek társadalma sokkal egészségesebb, mint a magyar.
A konferencia után következett a keresztállítás a székesegyház mellett. Itt Biernacki Karol, a Szegedi Lengyel Önkormányzat elnöke fogadta az emlékezőket. Beszédében emlékeztetett, az NKVD által elkövetett katyni gyilkosságoknak több mint 20 ezer lengyel állampolgár esett áldozatul. A sok ezer katonatiszten kívül az oroszok megöltek többszáz orvost, tanárt és jogászt is 1940-ben. A katyńi dosszié még mindig nincs lezárva – összegzett az elnök.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Meghalt Fábián Juli

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

37 éves volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több százezer fát ültetnek a Kiskunságban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Már zajlanak az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig 70 hektáron, csaknem 350 ezer darab, őshonos fajokból álló facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a nemzetipark-igazgatóság. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Télikabátból sosem elég!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ruhával és meleg étellel kedveskedtek a hajléktalanoknak és a rászorulóknak az ünnepek alkalmából Szegeden. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál