Sport

Vitorlázórepülő-vb: jól szerepelnek a magyarok + HANG

Vitorlázórepülő-vb: jól szerepelnek a magyarok + HANG

2010. augusztus 1., vasárnap
Vitorlázórepülő-vb: jól szerepelnek a magyarok + HANG

A csapatok segítik a kamionsofőrt és családját

A 31. FAI Vitorlázórepülő Világbajnokság csütörtök óta nem lehet ugyanaz, mint előtte volt. Hiába jött el 33 ország 147 kiváló pilótája, a tragikus baleset sajnos más irányba vitte el a közvéleményt. Nem arról szólnak a tudósítások, hogy a szokatlanul viharos időjárás ellenére a sportolók küzdve az elemekkel harcolnak a maguk és nemzetük sikeréért. Szinte elsikkadt, hogy a pénteki napon Hegedűs László futamot nyert, ami fantasztikus teljesítmény. Hiába áll még jó helyen a 15 méteres kategóriában Gulyás György és Laurinyecz Sándor, a média nem erről szól, ha szóba kerül az esemény. Mint ahogy pénteken beszámoltunk róla, a vb Tudományos és Technikai Bizottsága (OSTIV) gyűjtést kezdett a sofőr családjának megsegítésére. Az összeg már milliós nagyságrendű, amit egy nemzetközi szervezet közvetlenül a családhoz fog eljuttatni, akikkel már fel is vették a kapcsolatot. A balesetet karcolásokkal megúszó Lars Zehnder (ausztrál) pilóta lelkileg teljesen összetört. Tudják, hogy a balesetet nem lehet meg nem történtté tenni, de a pilóta csapata mindent megtesz, hogy segítse a sofőr családját. A vizsgálatot végző hatóságokkal mindenben együttműködnek. A versenybíróság több olyan intézkedést hozott, mellyel megpróbálják megnövelni a repülés és a leszállás biztonságát, több ponton szigorítottak, szabályozták a reptéri megközelítés legkisebb magasságát.

Túlélni a Duna-Tisza-közét

„Az élmezőnnyel együtt jöttem haza, úgy érzem, a mai nap jól sikerült” – mondta el portálunknak közvetlenül a leszállás után Gulyás György, a 15 méteres kategória vb-címvédője. „Ilyenkor attól függ az eredmény, hogy a különböző pontoknál ki hol fordult. Én azt hiszem, hogy mélyen belementem minden területbe, és ez az átlagsebességemen is meg fog látszani. Hol Laurinyecz Sanyi, hol én voltam elöl, jól informáltuk egymást az időjárásról. Szerintem hasznos volt ez a repülés mindkettőnk számára. Tamás Feri egy kicsit lemaradt, de haza fog jönni, mert már ő is elérte a jó időjárás határát. A Duna-Tisza köze nagyon gyenge volt, azt túl kellett élni. Akinek ez sikerült, az be fogja fejezni a feladatot.” A leszállás után minden csapat igyekezett a szabályoknak megfelelően a gépet a kijelölt körzetbe vontatni, ahol megkezdték a szárnyak ápolását, a víz-ballaszt feltöltését, ami sok esetben a csapat hölgytagjainak volt a feladata. A gépeket a közeledő erős szél és az eső elől beborították és lekötözték, a kisebb gépeket pedig a szállító utánfutókba tették.
A szombati versenynapon sem voltak ideálisak a körülmények, a hosszan elnyúló időjárási front sok esetben megnehezítette a pilóták dolgát. A 15 méteres géposztály számára 251 km-es hosszban a Djala (Gyála – Szerbia)–Mélykút–Bugac–Djala–Szeged útvonalon jelölték ki. A 18 métereseknek 291 km-es hosszban a Szatymaz–Tázlár–Tótkomlós–Djala–Szeged útvonalat kellett berepülniük. Az Open kategóriában 361 km-t kellett teljesíteni a Mórahalom–Kiskőrös–Mezőhegyes–Djala–Szeged útvonalon.
A 15 métereseknél Gulyás és Laurinyecz ismét szinte együtt repülte végig a távot, míg Tamás Ferenc messzebbről követte őket. A 18 méteres kategóriában a magyaroknak a szombati nap nem sikerült jól, mindkét versenyzőnk a mezőny végén végzett. Az Open kategóriában ismét remekül szerepelt Hegedűs és Tülkös. A vb összesített pontállása alapján a 15 méteres géposztályban Gulyás (11.), Laurinyecz (16.) továbbra is az élbolyban van, Tamás (26.) a második harmad elején áll. A 18 métereseknél Verebélyi (26.) a mezőny második felébe csúszott, Szabó (46.) a sereghajtók közt maradt, az Open kategóriában pedig a tegnapi és a mai remek teljesítményükkel Hegedűs (22.) és Tülkös (28.) a kategória első felébe lépett.

A vb állása

15 méteres géposztály 1. Leigh Wells (angol) 2576 pont 2. Stefano Ghiorzo (olasz) 2502 pont 3. Lukasz Wojcik (lengyel) 2468 pont … 11. Gulyás György 2365 pont … 16. Laurinyecz Sándor 2346 pont … 26. Tamás Ferenc 1945 pont 18 m-es géposztály 1. Karol Staryszak (lengyel) 2758 pont 2. Zbigniew Niederka (lengyel) 2686 pont 3. Uys Jonker (dél-afrikai) 2636 pont … 26. Verebélyi Zoltán 2007 pont … 43. Szabó Péter 1639 pont Open 1. Michael Sommer (német) 2962 pont 2. Jan Walther Andersen (dán) 2909 pont 3. Pierre de Broqueville (belga) 2901 pont … 22. Hegedűs László 2263 pont … 28. Tülkös János 2071 pont
Hallgassa meg a Gulyás Györggyel készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.