Egyház

Esztergomból 250-enen indultak útnak Mátraverebélyre

Esztergomból 250-enen indultak útnak Mátraverebélyre

2010. augusztus 17., kedd
Esztergomból 250-enen indultak útnak Mátraverebélyre

Tizenhatodik alkalommal indultak útnak Nagyboldogasszony napján az esztergomi ferences templomtól az ifjúsági zarándoklat résztvevői, hogy gyalogosan a mintegy 130 kilométeres utat megtegyék Mátraverebély-Szentkútra Szent István ünnepéig - tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.

A korábbi éveknél többen, 250-en vágtak neki a hatnapos menetnek, amely a Börzsönyön és a Cserháton át vezet, Szob, Márianosztra, Kemence, Bernecebaráti, Nagyoroszi, Patak, Csesztve, Szügy, Őrhalom, Szécsény, Magyargéc, Nógrádmegyer, Márkháza érintésével. A zarándoklat idei témái, melyekre egy-egy napot szánnak: életünk mint zarándoklat, a bűnbánat tartás és a szentgyónás fontossága,

Szűz Mária

helyes tisztelete; a papi és szerzetesi hivatás, illetve a családos élethivatás. A zarándokok többsége világi fiatal, de több szerzetesrend is képviselteti magát. A „házigazda” tíz ferences mellett többek között a ferences kisnővérek és a domonkos nővérek is több taggal képviseltetik magukat. „Ez a zarándoklat tulajdonképpen nyitott kolostor – mondta

Dobszay Benedek

, az egyik ferences szervező. – A mi eredeti hivatásunk az, hogy a nép között éljünk és dolgozzunk. A ferences atyák a nap bármely részében készek a csoporttól lemaradva gyóntatni, lelki beszélgetést folytatni a résztvevőkkel. A vidámság is jellemző a társaságra, ami szintén nem idegen tőlünk. Kötetlen, ferences jellegűek ezek a zarándoklatok. A zarándoklatot minden évben egyéni szándékainkon kívül papi és szerzetesi hivatásokért ajánljuk fel. E tekintetben eddig húsz résztvevőéért adhatunk már hálát, aki ezt az utat választották.” Néhány útbaigazító gondolat az idei alkalomra kiadott, és minden zarándok által megkapott 400 oldalas zarándokkönyvből: A zarándoklatot használd fel Istennel és az emberekkel való kapcsolatod elmélyítésére! A zarándoklat nem gyalogtúra. Kereszteknél, templomoknál megállunk, és közösen imádkozunk. Barátaidon kívül keress kapcsolatot azokkal is, akiket még nem ismersz! Tűző napon hordjál sapkát, kalapot vagy más tökfödőt, de ne vaskalapot! A menet elején a kereszt halad (amit sosem előzünk meg), végén pedig a „szent záróvonal”! Poros utakon légy tekintettel másokra, emeld a lábadat és ne „kavarj”!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.