Vélemény

A szégyen mibenlétéről

A szégyen mibenlétéről

2010. július 12., hétfő
A szégyen mibenlétéről

Az pedig megint más kérdés, hogy a polgármesterben sem vált ki szégyenérzetet a „virtuális kaloda”-ként is elhíresült ügy. Ő ugyan miért szégyellné magát? Nehogy már a nyúl vigye a puskát!”

A szégyen valahonnan az ember belsejéből jön, ahogy tudatosodik benne, hogy ezt-azt elbaltázott, „elcseszett”, elszúrt valamit (milyen kifejezést is használ – na persze, többes szám első személyben - az önmarcangolásnak erre az esetére Gyurcsány Ferenc?). Persze ehhez a lelki állapothoz, a szégyenhez, mások valamilyen okból felénk irányuló várható megvetésének feltételezése is szükségeltetik. Mivel hibáink belátása azonban nem egyszerű, és különösen nem kellemes folyamat, sokunknál a szégyenérzet törlődik a társadalmi érintkezéssel töltött évek, évtizedek folyamán.

Biszku Béla

például

640 ezres nyugdíja birtokában

nem érti, miért kellene mások szerint szégyellnie magát, nem hogy bocsánatot kérnie. A már említett kettővel ezelőtti volt kormányfő meg Őszödön királyi többesben értékelve kétéves országlásának mérlegét, kurtán-furcsán így hárította, vetítette ránk bűntudatából fakadó szégyenérzetét, melynek azóta legapróbb nyoma is a múltba veszett. Ne tessék megijedni, nem kívánok itt pszichológiai fejtegetésekbe bonyolódni, az sem biztos hogy tudományosan úgy van, ahogy mondom, de ettől még ez a véleményem, márpedig amennyiben állást szeretnék foglalni a hódmezővásárhelyi „virtuális szégyenfallal” kapcsolatban, tisztáznom kell: mit értek szégyen alatt. Már csak azért is, mert a polgármester bejelentette intézkedés könnyen lehet, nem éri el célját: amennyiben nem vált ki szégyenérzetet azokban, akikre irányul. Az pedig megint más kérdés, hogy a polgármesterben sem vált ki szégyenérzetet a „virtuális kaloda”-ként is elhíresült ügy. Ő ugyan miért szégyellné magát? Nehogy már a nyúl vigye a puskát! Történt ugyanis, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata honlapján a múlt hét vége felé, egyszer csak megjelent egy lista, mely a Jobbiktól balra álló ellenzéki pártoknál és némely emberjogi szervezeteknél éppúgy kiverte a biztosítékot, mint az az adatvédelmi ombudsmannál. Az ominózus lista ugyanis névvel, címmel sorolja azokat a hódmezővásárhelyieket, akik a városvezetés álláspontja szerint visszaéltek az általuk nyújtott szociális támogatásokkal. A tiltakozók megítélése szerint ez az eljárás súlyosan kirekesztő! Igen. Kirekesztő, mégpedig azon a kiszolgáltatottságukra hivatkozókkal szemben, akik kirekesztik magukat a maguknak igényelt segélyek, segítségek és juttatások igénybevételéből, ezzel közvetlenül másokat rekesztve ki e lehetőség igénybevételétől! Mert minek nevezzem azt, amikor egyesek nem hajlandóak elmenni az ingyenebédért, átvenni az ebédjegyet (140-en, fejenként 12 200 forint értékben), hogy a 28.800 forintos támogatással szembeni, minimálbért jelentő közmunka kapcsán 82 igénylő meg sem jelent a kiközvetítésen, 66 ember nem vállalta el a munkát, míg 22 esetben ittasság, vagy egyéb magatartásbeli ok miatt megszűnt a munkaviszony... Mintegy 300 személy került e listára, a jegyző szerint azért mert: „Évek óta visszatérő probléma közmeghallgatásokon, hogy a lakosság tudni szeretné, kik azok, akik rendszeresen olyan jövedelmet kapnak, amire nincsenek rászorulva, illetve nem jogosultak rá. A 2007. évi CLXXXI. törvény szól a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról, az önkormányzat ennek a törvénynek a szellemében tájékoztatta a lakosságot.” Az akció ellen tiltakozók ezt másképp látják, mi több, személyes adattal való

visszaélés ügyében feljelentést követelnek

! Az adatvédelmi biztos - biztos, ami biztos - addig is, a lista eltávolítására kötelezte az önkormányzatot, de pénteken azt a választ kapta, a lista marad ott, ahol van, a nyilvánosság elé tárva. Most itt tartunk. Pedig van abban valami, amit az ombudsman mond, nevezetesen, hogy a szociális jellegű juttatások odaítélése hatósági jellegű munka, nem igényli az adatok közzétételét, a „visszaélők kiszűrése az adatok közzététele nélkül is megvalósítható”. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a háromszáz érintett egy-két százalékánál többnél, rajtuk kívülálló - például egészségügyi – okokra visszavezethető lenne cselekedetük. Ha nem szorulnak rá, akkor ne igényeljék, de ha igényüket jogosnak ítélik, akkor méltóztassanak az adományt átvenni, a munkát felvenni, mert ennek hiányában mások elől veszik el ennek lehetőséget. Most már csak azt kell megtudnunk, mi az MSZP, az LMP és a TASZ véleménye a bankoknál a rossz adósokról vezetett (szégyen)listáról? Persze, egycsapásra meg lehetne fordítani a helyzetet egy pozitív listával azokról, akik felveszik a segélyt és a közmunkát, ha azok, akik erre valóban rászorultak, nem szégyellnék magukat, nem úgy, mint azok, akik már rég kiirtották magukból a szégyen érzetét, mert életstratégiájuk csak így valósítható meg. Meg – ha már itt tartunk - ne feledjük, holmi szégyenlisták állításánál nem csak legalul van mit-kit felemlegetni: a tisztesség azt kívánja, hogy a felső tízezret is megkaparjuk, nem csak Budapesten a BKV, de vidéken, a saját házunk táján is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.