Vélemény

Forráspont

Forráspont

2010. június 13., vasárnap
Forráspont

„Legalább egyperces forralás szükséges ahhoz, hogy forralt vizet igyunk." Nem mondja? Na, ezt eddig nem tudtuk! De azt tudjuk, milyen felkészült emberek „irányítják” az árvízi védekezés utómunkáit járványügyi fronton!

„Jó munkához idő kell!” - tartja a mondás, mégis a volt kormánypárt úgy ostorozza a tevékenységét alig hogy megkezdett második Orbán-kabinetet, mintha – teszem azt – az már egy éve kormányozna. Pedig még 133 nap sem ment el dicstelenül, nem hogy 100, vagy 31... Teszem hozzá, az újsütetű ellenzéki pártok sem türelmesebbek, de velük nincs gondom, nincs kormányzati rutinjuk (sem), meg azért ellenzékiek: mindjárt itt az ősz, az önkormányzati választásokkal, a Fidesz-KDNP-nél meg sok szavazat van, onnan lehet elvenni majd, ha lehet. (Még annyit ide, hogy az MSZP parlamenti frakciója olyan hangos, amilyen kicsi – bekiabálásaik, teátrális zajongásuk nagyobb, mint anno bármikor –, hiába, az kiabál, akinek a háza ég, mondja a népi bölcselet.) Szóval, a „megmondóemberek” mondják a magukét a parlamenti patkó egyharmadnyi bal széléről, mondhatni szélsőbalról. És bizony, nem hiába teszik ezt, mert az emberek nagy várakozással vannak, mihamarabb látni szeretnék – mi több, a saját bőrükön érezni – a nem is annyira beígért, mint elvárt változásokat. És eltelt már két hét a kormányzásból... Időközben kiderült, hogy (valóban) nincsenek „csontvázak”, itt-ott, valahonnan kibukóban, hanem „tömegsírok” vannak. Közben az ország élni – túlélni - akar, a bajok okozói úgyszintén. Utóbbiak megbújni igyekeznek, bagatellizálni a történteket, hiszen tudják, egyik napról a másikra, nem lehet lecserélni az állami és közhivatalok vezetőit, nem beszélve azokról, akik elvtelenül kiszolgálták őket, a feletteseket. S miközben mindezek, mindezek után az alkalmazotti státusuk mögé bújva kongatnak vészharangokat, tisztogatást emlegetve, még most is hivatalukban terpeszkedve bűntelen „végzik dolgukat”! A minap esett meg, hogy egy bizonyos Falus Ferenc (igen!), az országos tiszti-főorvos azt állotta nyilatkozni a szombati híradóban (bele az egész ország és a szerencsétlen árvíz sújtotta népesség képébe), hogy (szó szerint) „legalább egyperces forralás szükséges ahhoz, hogy forralt vizet igyunk." Nem mondja? Na, ezt eddig nem tudtuk! De azt tudjuk, milyen felkészült emberek „irányítják” az árvízi védekezés utómunkáit járványügyi fronton! Mit csinál az ÁNTSZ vezetője, miközben a nagy vízzel és utóhatásaival küzdő területeken egészségügyi katasztrófahelyzet fenyeget? Kitalálták!? Okoskodik, fenyeget, tanácsokat oszt: ahelyett, hogy esetleg a helyszínen tájékozódna, hogyan teremti meg a zavartalan betegellátáshoz szükséges feltételeket, letolja a helyi körorvossal nem is rendelkező településekre napi 12 órát dolgozó kollegáiknak segítségére siető önkéntes orvosokat! A

segélykérést

közzétevő - az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - felhívására reagálva, Falus Ferenc azt válaszolta, hivatalosan nem értesült a munkaerőgondokról. Úgy tudja, zavartalan az ellátás az árvíz sújtotta térségben. „Ha egy orvos úgy érzi, hogy képtelen ellátni a saját ellátási körzetében élőket, akkor a kistérségi tisztiorvoshoz kellene fordulnia, aki intézkedik, és kijelöl egy másik kollégát a feladatra. Szerinte az önként vállalt munka aggályos, számtalan kérdést vet fel: milyen szerződés alapján vállalnak helyettesítést a kollégák, és vajon ki felel majd az esetleges hibákért? Ki viseli a felelősséget?" És a H1N1 járvány nevében (melyről világméretekben is kiderült a kamuzás)

feleslegesen elköltött milliárdokért

ki fog felelni? Meddig maradhat egy ilyen vezető egyáltalán a helyén, hogy vízforralási és szervezethűtési (hőségriasztás) tanácsokat adjon? Nem csak az árvízi területeken van mit közegészségügyi szempontból tisztogatni! A köz (lelki, morális, mentális) egészsége érekében lehet pont az ÁNTSZ-nél kellene kezdeni a munkát, s ha ezzel megvagyunk, jöhet a felelősségre vonás. De hogy se ez, se az? No kérem, ez a nemzetbiztonsági kockázat! Ezzel nem szabad várni, azonnal cselekedni kell! Nem majd egyszer. Hanem még a héten! (Mennyi is a vér forráspontja? Mert vérforraló, ami történt. Ezért is csoda, hogy a média nem kapta fel az ügyet!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.