Közélet

Lakossági fórum egy élhetőbb, lakhatóbb belvárosért

Lakossági fórum egy élhetőbb, lakhatóbb belvárosért

2010. május 29., szombat
Lakossági fórum egy élhetőbb, lakhatóbb belvárosért
Az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom lakossági fórumán felszólalók panaszaiból az derül ki, hogy a belváros lakóit érik a legnagyobb atrocitások, ők vannak leginkább kiszolgáltatva a részegen randalírozó fiatalok hajnali hangoskodásának, a nonstop bolt előtt üvöltözők dajdajozásának, a szórakozóhelyeken dübörgő zenének, a borfesztiválról tántorgó illuminált tinik garázdálkodásának, a parkolóhelyek hiányának, az IKV önkényeskedésének, ami leginkább az üzletek eltérő bérleti díjában mutatkozik meg, annak, hogy a Tisza-part egy nagy, büdös nyilvános WC-vé változott. Úgy is fogalmazhatnánk, ahány lakó, annyi panasz. A fórumra a mozgalom tagjai meghívták a város és az önkormányzati vállalatok vezetőit, a főjegyzőt, az önkormányzati és országgyűlési képviselőket – az utóbbiak közül csak Nógrádi Zoltán jelent meg –, a rendőrség illetékeseit, egyszóval mindenkit, aki valamilyen szinten felelős a jelenlegi állapotokért. Sokan nem jöttek el, viszont Nagy Sándor gazdasági alpolgármester és Szondi Ildikó, a belváros önkormányzati képviselője elfogadta a meghívást.

Az IKV-nak mindent szabad?

Szopkó Anna, a Pagoda Étterem tulajdonosa kifogásolta, hogy az IKV és a belvárosi üzletek bérlői között nem egyenrangú viszony áll fenn. Szerinte teljesen szubjektív alapon, ismeretlen kritériumok alapján történik a bérleti díjak megállapítása, ezért van, aki 800—1500 forintot fizet 1 négyzetméterért, és van, aki csak 100 forintot. Az IKV-nak gyakorlatilag mindent szabad, semmilyen civil kontroll nem nyerhet betekintést sem az önkormányzat vagyonkezelő bizottságának többnyire zárt üléseken hozott döntéseibe, sem az IKV határozataiba. Az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom ezért hamarosan érdekképviseletté alakul, mert így hatékonyabban vehet részt az önkormányzat érdekegyeztető munkájában. A bérlők jelenleg kiszolgáltatottak, nem ismerik jogaikat, a mozgalom ezért az érdekképviseletüket is felvállalja. Nagy Sándor alpolgármester elismerte, a bizottsági határozatok sokszor valóban késve kerülnek fel a világhálóra, de azok nyilvánosak, bárki megtekintheti az iratokat. Soós Ferenc, az IKV kezelési igazgatója személyeskedésnek vette Szopkó felszólalását, és csupán néhány ember sértődöttségét vélte felfedezni benne. Leszögezte, az IKV-ban minden a jogszabályok szerint történik, szó nincs semmilyen szubjektivitásról, önálló döntésekről. Azt határozottan elutasította, hogy valós információk hiányában a civilek beleszóljanak a cég gazdálkodásába és irányításába, hogy elszámoltassák az IKV-t. Ezután megindult a panaszáradat, minden felszólaló a mostaninál sokkal lakhatóbb, élhetőbb belvárost szeretne, mert ez a mostani valóságos rémálom, miközben komoly értékpusztulás zajlik nap mint nap az éj leple alatt, és a hatóságok nem tudnak, vagy nem akarnak tenni ellene semmit. Hányadékukban fetrengő hajléktalanok, vizeletszagú Tisza-part és kapualjak, törött üvegek, eldobott csikkek, ordítozó, randalírozó bandák minden éjszaka, hajnalig nyitva tartó zajos szórakozóhelyek, éjszakai gyorsulási versenyek, agresszív koldusok nem azt a megszívlelendő bölcseletet tükrözik, hogy élni és élni hagyni.

Gettósodás, értékpusztulás

Egy Németországból hazaköltözött szegedi szomorúan számolt be a belváros gettósodásáról, értékeink rohamos pusztulásáról, a naponta tapasztalt lesújtó állapotokról. A Roosevelt téren a minap a játszótéren fordultak meg a gépkocsik, mert bedugult az utca, egy kisgyereket meg elütöttek, amikor át akart szaladni az úttesten. Erről egy sor nem jelent meg a helyi médiában, meg arról sem, hogy éjszakánként közösülésre használják ittas fiatalok a játszótér házikóit meg a homokozóba végzik szükségletüket. A rendőrök (mint megtudtuk) kevesen vannak, és sokszor joguk sincs komolyabban fellépni a hangoskodó, randalírozó fiatalok ellen. Kemény kritika érte a 10 napon keresztül hajnali 3-ig zenét üvöltető borfesztivál szervezőit, a Tisza Lajos és a Zászló utca sarkán épülő parkolóház zajos és büdös betonkeverőket felvonultató építőit. Olyan javaslat is elhangzott, hogy a belváros több helyén függesszenek ki táblákat, amelyeken feltüntetik az éppen zajló felújításokért, építkezésekért felelősek nevét és elérhető telefonszámát. Így panasz esetén a lakók tudnak kihez fordulni reklamáció esetén. A fórum tehát főleg erről szólt – a panaszokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.