Közélet

Kalmár: Rendet kell tenni az építőiparban

Kalmár: Rendet kell tenni az építőiparban

2010. május 28., péntek
Kalmár: Rendet kell tenni az építőiparban
Kifizetetlen, pénzüket követelő alvállalkozókkal az építőiparban többször találkozhatunk, portálunk is több esetről beszámolt. Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő szerint jogszabályi szinten kell rendet tenni az ágazatban, hogy ne lehessen kihasználni a jogi keret nyújtotta kiskapukat, melynek eredményeként a ténylegesen munkát végzők nem jutnak hozzá pénzükhöz. „Habár a közvélemény könnyen összemoshatja, három különböző beruházás zajlott a közelmúltban Szegeden” – hangsúlyozta Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési és önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatóján. Külön forrásból zajlott a plébánia, a Ligetfürdő és a hotel építése, illetve rekonstrukciója. A Szegedi Civil Fórumot alkalmi munkások keresték fel a fürdőberuházás kapcsán, akik több mint egy éve nem kapták meg a munkabérüket. „A közvélemény gyakran mondja, hogy a romák nem szeretnek dolgozni. Ha dolgoznak, akkor ki kellene őket tisztességesen fizetni” – hangsúlyozta Németh János. A civil fórum vezetője elmondta, hogy megpróbáltak utánajárni az ügynek, de az alvállalkozói láncolatot nem tudták felderíteni, és nem is feladatuk. Ezért fordultak a térség országgyűlési képviselőihez, Nógrádi Zoltánhoz és Kalmár Ferenchez, akiknek a segítségét kérik. „A részben uniós forrásokból megvalósuló beruházásoknál eltűnt pénzek hazánk jó hírnevét is sértik” – hangsúlyozta a civil fórumot vezető Németh, aki szerint rendet kell tenni az építőiparban.

Alvállalkozó-rengeteg

Ahogy már 2009 novemberében a katolikus plébánia építése kapcsán írtuk, sok bába közt elvész a gyerek. Az egyik alvállalkozó, Bellér János állt akkor nyilvánosság elé. Az 1992-ben alapított Szegedi Épületlakatos Kkt. vezetője a paplak építésén dolgozott, elvégzett munkájáért a vállalkozói díjat a megbízó Thébau Kft. nem fizette ki. Később kiderült, hogy a Thébau fölött van a Főnix-Bau Kft., akiket a Sky-Builder Építőipari Zrt. bízott meg. Bellér János számára érthetetlen, hogy egy 113 millió forintos beruházásnak miért van három generál kivitelezője. Érdekes adalék továbbá, hogy a Főnix-Baut pont azon a napon hozták létre, amikor megállapodást kötött a Sky-Builderrel. A számlák benyújtása után ígérgetések sora következett, végül 12 alvállalkozóval megállapodás született tavaly decemberben. Bellér János elmondta, hogy átlagosan a pénzük 40%-ához jutottak hozzá. Az eset kapcsán Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója portálunknak elmondta, hogy Bellér jól számolt, de természetesen nem lát bele minden iratba. Összességében elmondható, hogy átlagosan pénzük feléhez jutott hozzá a 12 alvállalkozó. „A Főnix gazdálkodásánál finoman szólva nagyon komoly gondok voltak, így a céggel szerződött alvállalkozók kifizetésénél valóban problémák merültek fel. Mi kifizettük a Sky-Buildert, ők pedig szinte teljes egészében a Főnixet” – mondta el portálunknak a vezérigazgató. Az ügy rendezését hátráltatta az is Hülvely szerint, hogy az alvállalkozók nem egyből, hanem több hónappal később szóltak, hogy nem kapták meg pénzüket. Ezért is tartott hónapokig amíg megszületett a végső megállapodás.

Hülvely: egyeztetés szükséges

Hülvely nehezményezi azt, hogy a Szegedi Civil Fórumtól őket nem keresték meg semmilyen kérdéssel, és tudomása szerint a beruházás fővállalkozóját sem. „Az ügyek tisztázásához ez szerintem szükséges” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki még a sajtótájékoztató előtt felkereste Kalmár Ferencet. „A Ligetfürdővel nem volt és nem is lesz probléma. Nem igaz, amit legutóbb állított a Szegedi Civil Fórum, hogy 150 millió forintot nem fizettek ki az alvállalkozóknak” – szögezte le. A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója portálunknak elmondta, hogy a Forrásnál aktuális számlák vannak, lejárt követelés nincs, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy mindenki ki lesz fizetve. Kalmár Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a parlamentben Varga Mihállyal és Matolcsy Györggyel kíván egyeztetni az építőiparban kialakult helyzetről. Meggyőződése, hogy jogszabály-változtatásra lesz szükség, hogy a jövőben elkerülhető legyen az, hogy a ténylegesen munkát végző alvállalkozók nem jutnak pénzükhöz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.