Közélet

Szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak Hódmezővásárhelyen

Szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak Hódmezővásárhelyen

2010. március 25., csütörtök
Szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak Hódmezővásárhelyen

Egy éven belül szobrot állítanak a kommunizmus áldozatainak emlékére Hódmezővásárhelyen; a közgyűlés egyhangúlag fogadta el a javaslatot - jelentette be Lázár János (Fidesz) polgármester saját előterjesztéséről csütörtökön, Hódmezővásárhelyen.

Az alkotást elsősorban nem állami vagy önkormányzati pénzből, hanem közadakozásból szeretnék megvalósítani. Még nem tudni mennyibe kerül majd az alkotás, de a költségek harmadát a város első embere fizeti - derült ki. A közösségi gyűjtés a Polgári Hódmezővásárhelyért Mozgalom vezetésével indul a jövő héten.

Lázár János

felidézte: 2011 márciusában lesz hatvan éve, hogy a hódmezővásárhelyi

Kovács Istvánt

és társait a Fehér Gárda Mozgalom szervezőiként kivégezték, bajtársaikat pedig mintegy háromszázhetven év börtönre ítélték. Ebből az alkalomból állítják fel a szobrot, de azzal nemcsak a Fehér Gárda Mozgalom azon tagjaira emlékeznek majd, akik börtönbe kerültek, vagy életüket adták, hanem azokra is, akik Vásárhelyen 1945 után a kommunizmus áldozatai voltak - mondta. Nagyon fontosnak tartom, hogy az 1945 utáni diktatúrára, megtorlásra, önkényre, társadalmi diszkriminációra emlékezzünk, azért hogy a következő évtizedekben ez még egyszer ne fordulhasson elő.” Már megindult a szobor tervezése. Pályázat kiírással, meghívásos alapon keresnek művészt az alkotás elkészítésére - közölte a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.