Közélet

LMP: Kampánycélra használja a gyereket az önkormányzat – frissítve!

LMP: Kampánycélra használja a gyereket az önkormányzat – frissítve!

2010. március 8., hétfő
LMP: Kampánycélra használja a gyereket az önkormányzat – frissítve!
A Védegylet szegedi csoportja és a Lehet Más a Politika párt Botka László polgármester bejelentése miatt - miszerint „április 1-jétől a tanítási év végégig, azaz június 15-éig minden szegedi általános és középiskolás ingyen juthat el a hamarosan megnyíló Napfényfürdő Aquapolisba” - sajtótájékoztatót tartott hétfőn az újszegedi Liget bejáratánál, a fürdővel szemben.

Az LMP szerint a fent említett „kegyes gesztus” nem más, mint iskoláskorú gyermekek kampánycélra történő felhasználása.

Málovics György

, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, a dolog pikantériáját tovább fokozza, hogy a következő rövid időszakban a kampánycélra felhasznált csoport tagjai – a diákok – már jelenleg is, és hosszabb távon is nagy valószínűséggel, éppen e botrányos beruházás legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Ehhez a gondolathoz csatlakozva

Szentistványi István

, a Védegylet szegedi csoportjának tagja kifejtette: „Védegyletünk már jóval a beruházás kezdete előtt felhívta a figyelmet, hogy a fürdőberuházás a szegediek döntő többségét jó eséllyel kifejezetten hátrányosan fogja érinteni, tekintettel arra, hogy eddig döntően közcélokat – gyermekúszás, gyógyászati célok, sport – szolgáló, viszonylagosan olcsó fürdő helyett létrejön egy wellness-, gyógy- és élményfürdő, amely elsősorban Szeged idegenforgalmi fejlesztését szolgálja. Az egyik tervező anyagában ez szerepel: ’a városiaknak a strand viszont megszűnik’.” Azt már korábban bejelentette

Hülvely István

, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, hogy a fürdő szolgáltatásainak teljes igénybevétele négyezer forintba kerül. A szegediek elvileg bizonyos időszakokban és feltételek mellett részesülhetnek kedvezményekben. Az LMP országgyűlési képviselőjelöltjei,

Bozsóné Margóczi Katalin

és Málovics György úgy érveltek, hogy erre semmilyen jogszabályi garancia nincs. A szegediek „kedvezményei” a beruházó kénye-kedve és üzleti érdekei szerint alakulnak majd. „A beruházó mostanáig többször becsapta a szegedieket. Nyilvános ígéretet tett, hogy a Ligetfürdő híd melletti 33 méteres medencéje az átalakítás alatt is üzemelni fog, és a kabinsorokat sem bántja. Ezen ígéretekből semmi nem vált valóra” – mondta Málovics György.

A tények ismeretében a Védegylet szegedi csoportja és az LMP követelik, hogy az önkormányzat – eddigi gyakorlatával szakítva – kezdjen el gondolkodni arról, hogy milyen módon biztosíthatná egyrészt a Ligetfürdő korábbi közszolgáltatásaiból a továbbiakban nem részesülők számára e szolgáltatások további fenntartását, másrészt a szegedi emberek minél szélesebb rétegei számára a helyi nyári vízi rekreáció lehetőségeit. „Az önkormányzat kezdjen átlátható módon a helyi civilek és a lakosság bevonásával érdemi tárgyalásokat a fürdő üzemeltetőjével a szegedi fürdőhasználati lehetőségeivel kapcsolatban. Üzemeltesse tovább – az eredeti tervektől eltérően – idén nyáron is kedvezményes áron a Partfürdőt, és biztosítsa nyaranta általában is a szegediek számára a Tiszán és különösen a hagyományos szegedi tiszai strandokon a biztonságos és kellemes strandolás lehetőségeit” – fogalmazták meg követelésüket az LMP jelöltjei és a Védegylet képviselője.

A gazdasági alpolgármester reagálása

Az LMP és Védegylet szegedi csoportjának sajtótájékoztatójára Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester sajtóközleményében a következőképpen reagált: „Elképesztő és felháborító, hogy a múlt héten a Fidesz, most pedig 'csatolt részei', az LMP és a Védegylet nyilatkozik úgy a Napfényfürdőről, hogy a legalapvetőbb tényekkel sincsenek tisztában. A Partfürdő nem a Ligetfürdő tulajdona, azt az Ifjúsági Ház Kht. működteti, és az ottani, tavaly létesített tiszai szabadstrand természetesen továbbra is ingyen lesz látogatható. Másrészről megdöbbentő, hogy a díjakról, a fürdőbelépők áráról úgy nyilatkoznak, hogy azokat nem is ismerik. Szeged város mint a Napfényfürdő Ligetfürdő Kft. 80 százalékos többségi tulajdonosa továbbra is garantálja, hogy a fürdő korábban meglévő, felújított létesítményei a régi árszinten lesznek látogathatók, míg az új medencék és élményelemek ára elmarad a hasonló létesítmények áraitól. A szegediek számára a Napfényfürdő állandó kedvezménnyel vehető igénybe, s kedvezmény illeti meg a nyugdíjasokat és a fiatalokat is. A belépők és a bérletek árait napokon belül megismerheti a nagyközönség” - írja Szentgyörgyi Pál.
Hallgassa meg a Málovics Györggyel készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.