Közélet

Az LMP a kilakoltatás ellen

Az LMP a kilakoltatás ellen

2010. március 12., péntek
Az LMP a kilakoltatás ellen

Március 13-án és 14-én szombaton és vasárnap a Lehet Más a Politika 10-től 18 óráig demonstrációt tart a Dugonics téren a kilakoltatási moratórium március 1-ji eltörlése kapcsán. E demonstráció keretében szombaton délután a párt szimpatizánsainak lehetőségük van megismerkedni a szegedi jelöltekkel, Bozsóné Margóczi Katalinnal, Bálint Bencével és Málovics Györggyel, illetve le is adhatják nekik személyesen kopogtatócéduláikat. „A kilakoltatás nem megoldás!” címmel az LMP közleményt adott ki, melyet alább olvashatnak.

„A mai nappal véget ér a végrehajtási törvény által előírt téli kilakoltatási moratórium. A Lehet Más a Politika azonban nem csak télen, hanem egész évben elfogadhatatlannak tartja a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatásokat. A Lehet Más a Politika szerint az elhelyezés nélküli kilakoltatások jelenlegi gyakorlata sérti a Magyar Köztársaság által az Alkotmányban, valamint több nemzetközi emberi jogi dokumentumban elismert szociális jogokat. A kilakoltatások tovább lökik a lejtőn a rászorulókat, a családok széteséséhez vezethetnek. A jelenlegi gyakorlat a társadalom számára is káros: a kilakoltatott emberek hajléktalanként való ellátása többe kerül az államnak, mint amennyibe lakhatásuk fenntartása kerülne. Az LMP ezért kezdeményezi

az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát

: csak akkor lehessen valakit korábbi lakóhelye elhagyására kényszeríteni, ha rendelkezésére áll, vagy az állam biztosít számára valamilyen minimálisan elfogadható lakhatási alternatívát, és garantálja a családok együtt maradását. A kilakoltatások csak a jéghegy csúcsát jelentik:

Magyarországon lakhatási krízis van

, ami a közösségi lakásszektor égető hiányának és a lakástámogatások igazságtalan és ésszerűtlen elosztásának következménye. A lakásvesztés az esetek túlnyomó többségében megelőzhető lenne, ha az érintettek megfelelő jogi és szociális támogatásban részesülnének. A lakáspolitikában határozott fordulatot vár az LMP:

kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására, valamint a lakásfenntartási támogatás kiterjesztésére és radikális emelésére

van szükség, hogy az érdemben enyhítse a lakhatáshoz kötődő terheket. Az MTA programirodája által kidolgozott gyermekszegénység elleni program számos javaslatot tartalmaz a kilakoltatások visszaszorítására, amelyeket az LMP is támogat: * Fejleszteni kell az adósságcsökkentési szolgáltatást, melyet minden településen elérhetővé kell tenni. * A kapcsolódó jogszabályok módosítására van szükség, mely szerint az ingatlan-végrehajtási eljárás során hivatalosan meg kell keresni a lakóhely szerinti önkormányzatot, hogy vizsgálja meg, valóban megkapta-e a család azokat a pénzbeli szociális támogatásokat, amelyekre jogosult volt. A jogosultság elbírálásáig az eljárást fel kell függeszteni, jogosultság esetén új eljárást kell lefolytatni. * Meg kell akadályozni az eladósodott családok teljes ellehetetlenülését: a „magáncsőd” intézményének megfelelő szabályozásával társadalmilag elfogadható körülmények között kell megoldani az eladósodottak helyzetét. * Fejleszteni kell a családok átmeneti otthonainak hálózatát, számban és minőségben egyaránt. Javasoljuk továbbá a potenciálisan lakásvesztést eredményező folyamatok lassítását, és azt, hogy senkit se lehessen bírói eljárás nélkül kilakoltatni” - szól a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.