Közélet

Számcsata dúlt a rendkívüli megyei közgyűlésen

Számcsata dúlt a rendkívüli megyei közgyűlésen

2010. február 4., csütörtök
Számcsata dúlt a rendkívüli megyei közgyűlésen
Buzás Péter, Makó MSZP-s polgármestere, országgyűlési képviselő elhagyta az üléstermet a Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülése közben. A választási szervek létrehozásáról szóló napirendi pontnál vonult ki a szocialista honatya. Másutt is akadtak viták, a képviselők nem egyformán értékeltek bizonyos számadatokat. Az ülésen személyi kérdésekben születtek döntések, továbbá pályázatokkal kapcsolatban is. A képviselők zárt ülés keretében elbírálták a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatói pályázatát, és Baráth Lajos kinevezését támogatták. Döntöttek továbbá a csongrádi Aranysziget Otthon vezetőjének jogviszony megszüntetéséről, továbbá a közgyűlés megválasztotta a Területi Választási Bizottság tagjait, valamint a helyi egyéni országgyűlési választókerületi választási bizottság tagjait és a póttagokat is.

Buzás kivonult, Kozma politikai bizalmatlanságról beszélt

E napirendi pont tárgyalása közben hagyta el Buzás Péter makói polgármester, szocialista országgyűlési képviselő az üléstermet. „A megyei közgyűlés jobboldali többsége a választási bizottságból eltakarította a korábbi embereket. A társadalom által Szegeden és a többi településen egyaránt közmegbecsülésnek örvendő emberekben a megyei vezetés nem tud, és nem is akar megbízni” – hangsúlyozta Kozma József, a közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciójának vezetője a bizottsági tagok megválasztása kapcsán. Mint mondta, volt közöttük olyan, aki már 1990 óta tagja a választási bizottságnak, vagyis személyével is a tiszta választásokat garantáló ember. „A választásoknál is úgymond biztosra akarnak menni saját bizalmi embereik beléptetésével. Ez engem felháborít, ilyen politikai bizalmatlanságra nem számítottam” – fakadt ki Kozma.

330 milliós kormányzati elvonás a szociális intézményektől

A képviselők módosították a megyei fenntartású szakosított szociális ellátásokról szóló rendeletet is. „A szociális szférát rendkívüli módon sújtotta az állami normatíva csökkenése, 330 millió forintot vont el az állam szociális intézményeinktől” – hangsúlyozta Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök. Hozzátette, hogy a megyei önkormányzat a biztos működtetés érdekében nem csökkentette, hanem kis mértékben, 100,3%-ra emelte a finanszírozás fenntartói kiegészítését. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a térítési díjemelés az ellátottak nagy részét nem érinti. A téma kapcsán Somogyi Árpád szocialista képviselő azt javasolta, hogy vizsgálja meg a közgyűlés, hogy e szegmens bevételnövekedését hogyan tudnák fokozni a térítés díjak emelése nélkül. Amennyiben kistérségi szinten működtetnék ezeket az intézményeket, akkor az állam plusz 180 ezer forintos fejkvótát ad. „Jómagunk sem tettünk meg mindent annak érdekében, ami lehetővé tette volna a bevétel maximalizálását” – tette hozzá Somogyi. Kozma József arra hívta fel a figyelmet, hogy például az utógondozotti ellátásban az ellátottak számának csökkenése okozott több mint 47 és fél millió forint bevételkiesést. Magyar Anna azt javasolta Kozmának, hogy vegye elő az idei és a tavalyi költségvetést, és hasonlítsa össze a két táblázat megfelelő sorát, és akkor 330 millió forint különbséget fog tapasztalni...

4 milliárdra pályázik a szentesi kórház

A képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a szentesi Dr. Bugyi István Kórház által beadandó TIOP-pályázat kiírásának változása miatti rendeletmódosítást. A napokban derült ki ugyanis, hogy mégis lehet 3 milliárdos keretösszegre pályázni. Szűcs Lajos szentesi szocialista képviselő a pályázat kapcsán arra kérte Magyar Annát, hogy fokozottan figyelje a pályázatot, különösen a határidők tekintetében. Szirbik Imre, a város MSZP-s polgármestere pedig megköszönte a közgyűlés támogatását mely a pályázathoz szükséges, és mint elmondta, a város minden a benyújtáshoz szükséges iratot kiadott. Az egészségügyi intézmény korszerűsítéséhez szükséges 633 millió forintnyi önerőből 300 millió forintot a szentesi, 333 millió forintot pedig a megyei önkormányzat biztosít. A fekvőbeteg-szakellátás – 3,3 milliárd forintos költségvetésű – korszerűsítése mellett, az intézmény az energetikai rendszer 750 millió forintba kerülő felújítását is tervezik. Döntés született a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott Aranysziget Otthon igazgatói álláshelyére történő pályázat kiírásáról is. A napirendi pont kapcsán Somogyi Árpád módosító javaslatát leszavazta a többség, mely azt tartalmazta volna, hogy az elbírálásnál legyen előny, ha a pályázó rendelkezik szakvizsgával és szakmai gyakorlattal. Az ülésen személyi változások miatt a képviselők módosították a Megyeszolgálat Nonprofit Kft. alapító okiratát, és egyhangú döntéssel támogatták az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ által benyújtandó TIOP-pályázatot is. A Csongrád Megyei Közgyűlés legközelebbi rendes ülését április elsején tartja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.