Közélet

Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

2010. február 12., péntek
Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

A Fidesz szóvivője felszólította a többi pártot és szervezetet arra, hogy ne gyűjtsenek a Fidesz nevében ajánlószelvényeket; Szijjártó Péter közlése szerint több ilyen esetről is kaptak bejelentést az elmúlt napokban, példaként Budapest VIII. kerületét, Pécset, Orosházát, Makót, Battonyát, Szécsényt, Hatvant és Szombathelyet említette.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta más pártok és szervezetek figyelmét arra, hogy a Fidesz nevével visszaélve ajánlószelvényt gyűjteni bűncselekmény, és minden egyes ilyen ügyben a rendőrséghez fordulnak. Szavai szerint, ha valakinek nincs szüksége arra, hogy manipulatív módon gyűjtsenek számára ajánlószelvényt, akkor az a Fidesz. Arra az újságírói kérdésre, mi a célja annak, hogy kétmillió ajánlószelvényt összegyűjtsenek, hiszen így a kis pártok elől veszik el a lehetőséget, úgy reagált: az országban nyolcmillió szelvényt lehet összegyűjteni, és ha nekik megvalósulnak az elképzelések, akkor is még hatmillió marad. A többi pártnak ez éppen elég merítési bázis - értékelte.

Szijjártó Péter

álláspontja szerint ez a felvetés csak arról szól, hogy néhány párt előre magyarázza a bizonyítványát, amit "a szánalmas sirámok" kategóriájának minősített. Megjegyezte, a Fidesz az ajánlószelvények gyűjtése tekintetében soha nem állt ilyen jól, mint most, már százezres nagyságrend áll a rendelkezésükre. Cáfolta, hogy pártjának gyűjtenének ajánlószelvényeket étkezési jegyért cserébe Szombathelyen. (

Oroszvári Péter

szocialista képviselőjelölt pénteken jelentette be: feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény miatt, mert szerintük Szombathelyen törvénytelen ajánlószelvény-gyűjtés zajlik; az MSZP az ügy kapcsán a Fidesz esetleges érintettségét firtatta.) Hangsúlyozta, beszélt a szombathelyi Fidesz-frakció vezetőjével, aki azt állítja: semmifajta hivatalos kapcsolatban nem állnak az MSZP által megnevezett emberekkel, nem volt és nem lehetett náluk a Fidesztől származó, valós meghatalmazás az ajánlószelvények gyűjtésére. Szijjártó Péter arra az újságírói felvetésre, miszerint a telefonbeszélgetés egyik szereplője állítólag megerősítette, hogy a Fidesz megbízásából dolgozik, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy akkor hazudik. Szintén újságírói kérdésre, mely szerint

Lázár János

fideszes képviselő a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalba kérte a neki szánt ajánlószelvényeket, úgy válaszolt: nem tud ilyesmiről, de ha a szocialisták ezt be tudják bizonyítani, akkor tegyék meg a jogi lépéseket. (Az MSZP szóvivője beszélt arról pénteken, hogy Lázár János két nagy példányszámú helyi lapban is meghirdette, hogy az önkormányzatnál is le lehet adni a neki szánt ajánlószelvényeket, ami törvénytelen.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.