Közélet

Kiállítás a Feszty-körkép keletkezéséről

Kiállítás a Feszty-körkép keletkezéséről

2009. december 23., szerda
Kiállítás a Feszty-körkép keletkezéséről

Családi összefogás

Bezárták a Feszty-körképet, és megkezdődtek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén a jövő év május 5-ig tartó, az EU által 463 millió forinttal, a Csongrád Megyei Önkormányzat jóvoltából pedig 160 millióval támogatott felújítási munkálatok. Tokovics Tamást, az ÓNTE igazgatóját erről faggattuk. – Karácsonyi ajándékként kaptuk, nemcsak mi, az egész nemzet ezt a beruházást. Megújul a rotunda épülete, ahol az egyik legnagyobb látványosságunk, a Feszty-körkép található. Nekünk is haladnunk kell a korral, ezért a mai múzeumi kívánalmaknak megfelelően új kiállítási helyeket alakítunk ki, új látványelemeket hozunk létre, hogy a látogatók csökkenő létszámán változtatni tudjunk - kezdte a beszélgetést a nemrégiben kinevezett igazgató.– Az utóbbi időben gyakran olvashatunk arról, hogy beázás miatt veszélyben van Feszty Árpád monumentális alkotása. A mostani felújítás megszünteti ezeket a gondokat? – A fő hangsúly nem annyira az infrastrukturális beruházáson lesz, inkább az innováción, interaktív kiállítások létrehozásán, miközben azért az állagmegóvó munkálatokat is igyekszünk elvégezni. – A Feszty-körképre is ráférne egy újabb restaurálás. – Valóban, első lépés a körkép környezetének megújítása lesz, majd következik maga a kép és a terepasztal. Ehhez – sajnos – még nem látjuk a forrásokat.
– Mennyi pénzre lenne szükség? – 35-40 millióra. Tervezünk viszont egy kiállítást, amelyen bemutatnánk a körkép létrejöttének miliőjét. A Feszty családnak volt egy tanyája, ahol rendszeresen összejöttek a kor kiválóságai, írók, zenészek, festők, például Pósa, Dankó, Jókai, és itt született meg a körkép ötlete. Most e családok utódai Feszty Zsolt vezetésével újra összefogtak, és egy kiállítás megszervezését tervezik, amely a körkép születésének körülményeit és történetét mutatná be. Az ebből származó bevételt az alkotás fejújítására fordítanánk. A mostani pénzből megújítjuk a skanzeneket, jurtákat, új múzeumpedagógiai elemeket tervezünk bevezetni, továbbá úgy véljük, helye kell legyen a Szent Korona másolatának, és a történelmi zászlók másolatának, hogy a hozzánk látogató diákok új élményekkel gazdagodjanak, jól érezzék magukat, és ugyanakkor tanuljanak is. – Mit szól ahhoz, hogy a szegedi városi közgyűlésben a szocialisták, élükön Botka László polgármesterrel és Solymos László alpolgármesterrel élesen bírálták a többségi tulajdonos megyei önkormányzatot az ön kinevezése miatt? – Az egy hónap nyilván nem elegendő idő ahhoz, hogy bármit is megítéljünk. Letettünk az asztalra egy koncepciót, és majd egy év múlva nézzük meg, mi valósult meg a tervekből, lehetőségekből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.