Kultúra

Időkapu super 8-cal

Időkapu super 8-cal

2009. december 31., csütörtök
Időkapu super 8-cal

Kerregő vetítőgép, különleges képi világ

Filmszélesség tekintetében igencsak keskeny az a különleges színeket és hangulatokat életre keltő világ, melyet a super 8-as filmeken keresztül tár az érdeklődők elé a Szegedi Super 8mm Akrobatacsoport. Nevükhöz nemzetközi filmfesztiválok szervezése, vetítésekkel egybekötött performance-ok és régi szalagok gyűjtése egyaránt kapcsolódik.

Majd három napon keresztül ismétlés nélkül vetíthetne a Szegedi Super 8mm Akrobatacsoport, hiszen több mint 300 régi és új filmből áll már gyűjteményük. S hogy a filmek honnan vannak? Egy részüket régiségvásárokban, hagyatékokból vásárolták, de természetesen maguk is forgatnak. A csapat egyik alapítója, Rózsa Péter a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy Nyugat-Európában mostanság kezdték el a régi super 8-as filmeket felkutatni, hogy kordokumentumként megőrizzék azokat: „Ebből a szempontból is előnyünk van, hiszen mi már rég felismertük ennek jelentőségét, azt, hogy ezek a super 8-as filmek időkaput nyitnak a múltba.” „Nagyon érdekes élmény belepillantani a mások által készített amatőr filmekbe. Találtam például egy az 1968-as szegedi karneválon készített filmet is, az az egyik kedvencem” – tette hozzá Szokol Szilárd. Olyan tekercs is van gyűjteményben, melyen a szegedi klinikán egy új műtéti eljárást rögzítettek a hetvenes években. Szegedi érdekesség az az 1956-os képsor is, melyen látszik, ahogy a városháza előtti obeliszkről ledöntik a vörös csillagot. A performance-okon Megyeri Tamás gondoskodik a zenéről, természetesen bakelitről. Mint elmondta, ismeri a filmeket, így tudja, melyik képsorhoz milyen zene is illik. A tavalyi, immár 8. nemzetközi fesztiváljukra 300 alkotással neveztek öt kontinensről, ami jelzi, hogy újabb reneszánszát éli a super8-as. A szegedi csoport munkája azonban filmfesztiválok és performance-ok szervezésén túl is sokrétű. A székesfehérvári Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon is bemutatkoztak, de hívják őket rendszeresen külföldre is. Maguk is készítenek filmeket, Rózsa Péter most az Etnáról és egy szegedi egyetemi tanárról forgatott anyagot. Ha pedig valaki azt hinné, hogy super 8-asra rögzíteni 2010-ben elavult dolog, nagyot téved. Ma is rendszeresen használják ezt a technikát mozifilmeknél vagy épp klipeknél – tudtuk meg Szokol Szilárdtól, aki ezt a super 8-as különleges, utánozhatatlan színvilágával és hangulatával magyarázza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.