Kultúra

Cseh Tamás-emlékkoncert a Dóm téren

Cseh Tamás-emlékkoncert a Dóm téren

2009. december 19., szombat
Cseh Tamás-emlékkoncert a Dóm téren

Advent utolsó vasárnapján, december 20-án délután 5 órakor kezdődnek a Dóm téren azok a programok, amelyek a magyar zenei élet augusztusban elhunyt kiválóságának, Cseh Tamásnak állítanak emléket - tudatta Medgyesi Konstantin, a Dóm Téri Advent sajtóreferense.

A negyedik gyertyát az óriás koszorún

Bérczes László, Cseh Tamás

személyes jóbarátja gyújtja meg. Fél 6-kor

Takáts Eszter

, 6 órától

Róka Szabolcs

és

Kátai Zoltán

énekli majd az ismert Cseh-Bereményi dalokat. „Sokan vagyunk, akik szerettük, de nem tudtunk tőle elbúcsúzni. Ezen az estén lehetőséget adunk mindenkinek, hogy méltó módon emlékezzék Cseh Tamásra. Olyan előadókat kértünk fel, akik különleges módon, de hitelesen tolmácsolják gondolatait. Nem határoltuk be egy-egy zenei korszakát, a teljes életműből fogunk meríteni”- mondta Mocselini Rudolf főszervező. Cseh Tamás generációk, és a magyar sanzon kultikus alakja. A rajztanárból lett énekes-színész pályáját, a 70-es években

Bereményi Gézával

kezdte, akivel közel négy évtizeden át közösen szereztek dalokat. Munkájuk eredményeként, 25 lemez, több mint 1200 gitárral kísért énekével gazdagították a magyar zenei kultúrát. Cseh stílusában a költészet keveredett a popzenével. Témáit saját érzései jelentették, melyek tükröt is állítottak mindig annak a korszaknak, amelyben születtek. Cseh Tamás a végtelen szabadságot élte meg, ő volt az első magyar indián. 1961-ben törzsfőnökként hozta létre a Bakonyban ma is működő táborát. Ezen a helyen azt a nyugalmas, egyszerű és átlátható világot élte meg, amire állandóan vágyott és megénekelt. Az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta, két indián témájú könyvet is írt. Számos elismerés és díj tulajdonosa. Bakonybél és a VIII. kerület díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és középkeresztjének, a Liszt- és Kossuth-díjak birtokosa. Gazdag életművéből a Dóm Téri Advent utolsó vasárnapján Takáts Eszter jazz-blues, folk-rock énekesnő, valamint Róka Szabolcs és Kátai Zoltán gitár, koboz, kontra, lant, fidula kísérettel idéz. A szervezők minden tisztelő megjelenésére számítanak, hogy ezzel az emlékműsorral Szeged és régiója is méltóképpen búcsúzhasson el Cseh Tamástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.