Közélet

Sólyom László megkoszorúzta az egykori makói főrabbi emléktábláját

Sólyom László megkoszorúzta az egykori makói főrabbi emléktábláját

2009. november 11., szerda
Sólyom László megkoszorúzta az egykori makói főrabbi emléktábláját

A köztársasági elnök fejet hajtott és megkoszorúzta Kecskeméti Ármin egykori főrabbi közelmúltban megrongált, de már helyreállított emléktábláját Makón szerdán.

Sólyom László

időszerűnek és szükségesnek nevezte, hogy egy részeg ember által elkövetett barbárságot kiegyensúlyozzon. A gesztussal azt szeretné elérni, hogy Magyarország és a zsidóság történetéből több pozitívum kerüljön be a köztudatba - mondta. Hozzátette: ezzel a gesztussal az egykori szeretett főrabbi emléke mellett a ma már Izraelben élő, de makóiságukat máig megőrző zsidóknak a szülőföld iránti szeretete előtt is tisztelgett. Velük 2008 elején találkozott egy hivatalos látogatás alkalmával Izraelben. Az egykori makói zsidók leszármazottai ugyanis megkeresték őt. Kiderült, hogy megőrizték a magyar nyelvet, és időnként hazajárnak a Dél-Alföldre.

Ferge Zsuzsa

szociológus, Kecskeméti Ármin unokája az ünnepség után az MTI-nek azt mondta: úgy gondolja, hogy Makó városa mindent megtett, hogy a rend helyreálljon. Az, hogy a köztársasági elnök is fejet hajtott a tábla előtt, az országos jelentőségű, mely talán megálljt jelent. „Bizonyos értelemben megnyugtató, hogy egy szomorú és ostoba epizód - mely végtelen tudatlanságot tükröz -, talán lezárul.” A szociológus szerint, azonban, hogy ténylegesen lezárul-e, azt nem tudni, mert érezni, hogy valakik szítják a tüzet, a gyűlöletet és szervezkednek. Ferge Zsuzsa szerint ennek oka alapvetően a tudatlanság, mert nem tudják, mi a holokauszt, sem azt, hogy a város élete egykor pezsgett a zsidók által. Nem tudják, hogy ugyanúgy emberek, mint ők. Úgy véli, ez csak akkor változhat meg, ha a fiatalok megértik, hogy ez egy bonyolult történet, de mégis közös történet.

Kecskeméti Ármin

emléktábláját az önkormányzat állította a rendszerváltozás után. Ezt a táblát október 26-án reggelre a Kecskeméti Ármin utcában lefeszítették, majd a közeli Deák Ferenc utcában összetörték, a falat pedig összefirkálták. A tábla helye alá festékszóróval azt írták: "Milyen 6 millió? Hazug disznók!" A makói rendőrök a nyomozás során eljutottak egy huszonkét éves helybeli fiatalemberhez, aki később bevallotta, hogy éjszakai szórakozásból hazafelé tartva ő feszítette le és rongálta meg az emléktáblát, illetve ő firkálta össze a falat, mert akkor jó heccnek tűnt számára. A fiatalembert a Makói Városi Bíróság rongálás és kegyeletsértés miatt jogerősen húsz nap közérdekű munkára ítélte november 6-án. Kecskeméti Ármin 1874-ben született Kecskeméten. A budapesti egyetemen tanult, ahol 1896-ban bölcsészeti doktorátust szerzett, irodalomtörténész, történész lett. 1898-tól lett makói főrabbi, és több mint negyven évig látta el a neológ hitközségi feladatokat, miközben 1929-től a szegedi egyetem magántanára is lett. Deportálását követően 1944-ben Strasshofban vesztette életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.