Közélet

Közgyűlés: pisztolygolyó, ingatlansukoró, árpádsávos lobogó

Közgyűlés: pisztolygolyó, ingatlansukoró, árpádsávos lobogó

2009. november 7., szombat
Közgyűlés: pisztolygolyó, ingatlansukoró, árpádsávos lobogó
Az egészségügyi ellátás problémáiról, a privatizáció veszélyeiről, a közlekedési beruházások csúszásáról, valamint a Mars téri kereskedők és az Etelka sori garázsok ügyéről vitáztak a képviselők a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. Botka László polgármester szélhámossággal és az emberek hergelésével vádolta a Fideszt, több ellenzéki kérdésre viszont nem felelt, vagy kitérő választ adott. Napirend előtt a független Beck Zoltán bejelentette: az MSZDP-ből kilépett képviselők létrehozták a Zöld Baloldal Csongrád megyei és szegedi szervezetét, céljuk a baloldali értékek hiteles és következetes képviselete.

Fenyegetések: kettős mérce?

Az ugyancsak független Balogh László elmondta: a legutóbbi közgyűlést követően privát e-mail címére halálos fenyegetést kapott. Botka László polgármester mindezt úgy kommentálta, fejlődik az ország, hiszen nem pisztolygolyót helyeztek a székére. Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője kikérte magának a szocialista városvezető hozzáállását. Mint fogalmazott, a Fidesz-KDNP annak idején, mikor Botka Lászlót érte hasonló inzultus, elítélte azt a cselekményt, ehhez képest a polgármester nem tehetné meg, hogy nevetgél Balogh László szavain.
Csúsznak a tömegközlekedési nagyprojekt beruházásai, a Széchenyi téren négy hónap kellett 200 méternyi járda felújításához, a Kossuth Lajos sugárúton bevételkiesés miatt panaszkodnak a vállalkozók. Botka László (MSZP) polgármester ígéretet tett: megvizsgálják, milyen kedvezménnyel tudnák segíteni azokat, akik most valóban hátrányos helyzetbe kerültek. Rossznak bizonyultak a tervek, dilettantizmusra utal, hogy már lerakott betont vernek föl, síneket szednek föl, s azt sem tudják megmondani, mikor indul újra az 1-es villamos; ebben komoly felelőssége van a városvezetésnek – kapcsolódott Kalmár szavaihoz Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője. Úgy fogalmazott: politikai bűncselekménynek tekinthető, hogy az autópálya forgalmát, a kamionokat Szeged utcáira terelték, hogy a nagyberuházással majd kampányolni lehessen, holott szakmailag az elhalasztása lett volna indokolt. A polgármester úgy felelt: a Fidesznek már csak pár hónapja maradt, hogy hergelje az embereket, hiszen a jövő év elejére, közepére a tömegközlekedési projekt és az M43-as autópálya építése is elkészül.

Eszes emberek veszekszenek...

Szegeden egyes emberek reggel, felkelnek, s elmennek egy helyre. Nem vesznek, nem esznek, de rengeteget veszekednek!Eszesek, de nem kedvesek. Egyetem - nem kell! Per? Legyen! S egyeseket fenyegetnek!Nevetnem kell...De nevetnem nem lehet, Mert le lettem cseszve! Rettegve, remegve verselek, Lelkemet ecsetelem.Mert szeretem Szegedet!Iványi Aurél (MSZP) verse a közgyűlésről

Szőhetik az árpádsávos zászlót

Első napirendi pontként az egészségügyi integráció utóbbi egy évéről vitáztak a képviselők a Szegedi Tudományegyetem beszámolója és Pál Attila, a klinikai központ elnökének szóbeli kiegészítése alapján. Péter Szilveszter (Fidesz) és Botka László kisebb szóváltásba keveredett, melyről bővebben itt olvashatnak. Ellenzéki politikusok a klinikai központban folyó szakmai munka elismerése mellett drámainak nevezték a helyzetet, hiszen a finanszírozási nehézségek miatt az ellátás talpon maradása a tét. Oláh János (Fidesz) a vitában, illetve a nap folyamán többször is utalt az egészségügy privatizációjának veszélyeire. Botka Lászlót egy ezzel is kapcsolatos tervezett törvénymódosításról kérdezte, de a polgármester kitérő választ adott. A 2006-os polgármester-választás két főszereplője nem értett egyet abban sem, kinek kellene a másiktól bocsánatot kérnie. A szocialista városvezető szerint Oláhnak, mert korábbi állításaival szemben az integráció nem magánosítást jelentett. Oláh azzal vágott vissza: már szőhetik azt az árpádsávos lobogót, mellyel majd Botka a Fidesz-iroda elé fáradhat elnézést kérni, hiszen a baloldal privatizáció készít elő. Ennek kapcsán Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke portálunknak elmondta: már több szolgáltatás magánkézbe került, így még az előző évtizedben az egyetemi képalkotó diagnosztika, majd az integrációt követően a városi kórház radiológiai, képalkotó diagnosztikai osztálya lett az EuroMedic INC-é. Döbbenetes, hogy ma Szegeden röntgen-, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatot is csak a monopolhelyzetben lévő külföldi tulajdonos intézetében végezhetnek, illetőleg magánorvoshoz mehet röntgenre és ultrahangra a szegedi beteg, ha van legalább 8000 forintja – tette hozzá a Fidesz-frakció tagja. Az egyetem beszámolóját egyébként a Fidesz és a KDNP képviselőinek tartózkodása mellett hagyta jóvá végül el a közgyűlés. Mindenki pozitívan fogadta viszont a Szegedi Vadaspark fejlesztéseiről, valamint a rendőrségi kamerarendszer telepítéséről szóló előterjesztést.

Botka szerint nem lehet egyezkedni a Mars tériekkel

Az ülés szünetében a városatyák hajóra szálltak, s megtekintették az épülő autópályahidat. Ezt követően a Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló rendeletről tárgyaltak, a tervezet több fasornak biztosít majd újonnan védettséget. Szabó László szerint sokkal komolyabban kellene venni a természeti értékek védelmét. Maga Makrai Lászlóval (Fidesz) és az akkor a zöldeket képviselő Molnár Gyulával együtt hat és fél éve adott be előterjesztést 100 oldalas dokumentációval, mely 23 fontos területet vont volna védettség alá Szegeden. A javaslat elsikkadt, ehhez képest – folytatta – vicces néhány gesztenyefát védetté tenni, miközben a városban ez egész kiserdőt irtottak ki egy villamosforduló miatt. Balogi Dániel (Fidesz) ehhez kapcsolódva átfogó erdősítést javasolt. Botka László ezzel szemben azt mondta: Szeged óvja értékeit, a lista évről évre bővül. Még a költségvetés-módosításról szóló vita előtt a képviselők egyhangúlag támogatták a polgármester felvetését, azaz az ukrajnai testvérváros, Odessza vezetésének kérésére Szeged tízezer gézmaszkkal segíti az új típusú influenza által sújtott települést. A költségvetés kapcsán a Mars téri kereskedők ügye és az Etelka sori garázsüzletek felvásárlása volt a slágertéma. Botka László kijelentette: a várossal perben álló kereskedőnek semmiféle jogcímen nem jár kártérítés az adófizetők pénzéből. Nem lehet velük egyezkedni, hiszen 40-94 millió forintot kérnek 30-40 négyzetméteres pavilonjaikért – fejtette ki. A Mars téri vitáról részletesebben itt olvashatnak.

Hüvös: Botka leszavazta a fedett uszodát

Póda Jenő (Fidesz) furcsállta, hogy miközben a polgármester szerint bűncselekmény lenne fizetni a 13 Mars téri kereskedőnek, az Etelka soron csillagászati áron vásárolt föl garázsokat a város. A területen tervezett uszodaberuházásnak ráadásul se híre, se hamva, jelenleg semmi esélye a projekt megvalósulásának. Mózes Ervin címzetes főjegyző ismertette jogi álláspontját: a Mars téren és az Etelka soron teljesen más a helyzet, illetve a város mozgástere. A piacon ingóságokról kell beszélni, bármikor felmondható bérleti szerződésekről, a bódékat kártérítés nélkül le lehet bontani, az Etelka soron viszont építmények állnak, garázsnak látszó, de működő kereskedelmi egységek, tulajdonosaik földhasználati joggal bírnak. Hüvös László az Etelka sor kapcsán bejelentette: Botka László a Parlamentben leszavazta Nógrádi Zoltán (Fidesz) javaslatát, mely fedett uszoda létesítésére irányult Szegeden. A polgármester mindezt fideszes szélhámosságnak minősítette: mint mondta, a jobboldali párt 1564 hasonló indítványt nyújtott be, melyeket ha elfogad a Tisztelt Ház, jövőre nem lehetett volna Magyarországon nyugdíjat fizetni. Haág Zalán (KDNP) az iránt érdeklődött, hogy történhetett, hogy a költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámoló mellékletéből utólag törölték a Botka Lászlóról készített, eredetileg közpénzekből fizetett festményt. A polgármester nem adott választ. Az ugyancsak kereszténydemokrata Juhász Gyula pedig indítványozta, állítsák le az Árpád Nevelőotthon tápéi beruházását, hiszen az ésszerűtlen, haszontalan, feszültséget okoz a helyi lakosság körében, ráadásul gazdaságtalan, hiszen 130 millióba kerül a 16 gyermeket érintő beruházás... Botka megint azzal vágott vissza, hogy Juhász annak idején megszavazta a nevelőotthon átköltöztetését.

Ingatlanpanama vagy nagyszerű befektetés?

Egy következő előterjesztés arról szólt: a Honvédelmi Minisztérium a bezárt Bartók Béla Művelődési Központban helyezné el a Szegedi Katonai Ügyészséget, a Szegedi Katonai Bíróságot és a toborzóirodát. Ezért cserébe a városnak adja a Boross József utca 5. szám alatti, ezer négyzetméteres ingatlanát. Oláh János az ügyben ingatlanpanamát, Szabó László „ingatlansukorózást” emlegetett. Oláh kiemelte, korábban arra hivatkozva került lakat a Bartókra, hogy a városi ügyészség költözik oda. Botka László szerint viszont az volt a döntés oka, hogy elveszítette funkcióját. A város legjobb kultúrháza nem veszíthette el funkcióját – vágott vissza Szabó László. Oláh János arról érdeklődött, mik a város tervei a Boross utcai ingatlannal, mire azt a választ kapta: ez egy jó befektetés, mert a környék fejlesztés előtt áll. A közgyűlés támogatásáról biztosított két fideszes indítványt is. Balogi Dániel és Farkasné Pocsai Blanka kezdeményezésére a város ingyenes HPV elleni védőoltást biztosít a 13 éves lányoknak, erre a jövő évi költségvetésben 10 millió forintot különítenek el. Az elbírálás szociális alapon történik majd. Péter Szilveszter javaslatára pedig emlékpark létesül a magyar és magyar származású Nobel-díjasoknak, ám ennek pontos helyére az építési és a kulturális iroda tesz majd javaslatot. Pallay Annának viszont egyelőre nem lesz emléktáblája Szegeden, hiszen leszavazták Gyimesi László (Fidesz) és Haág Zalán indítványát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.