Közélet

Közbeszerzés - mesébe illő összefüggésekkel

Közbeszerzés - mesébe illő összefüggésekkel

2009. november 12., csütörtök
Közbeszerzés - mesébe illő összefüggésekkel
Újabb városházi közbeszerzési anomáliákat tárt fel sajtótájékoztatóján a szegedi Fidesz–KDNP frakciószövetség. A jobboldali politikusok elfogadhatatlannak tartják, hogy az alpolgármester hiteles adatok nélkül akarta megcáfolni az ellenzéki pártok által feltárt közbeszerzési visszásságokat és a helyi vállalkozók hátrányba kerülésére vonatkozó értesüléseit.

Amint arról

lapunk is beszámolt

, a Fidesz–KDNP frakciószövetség október 30-án arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a szegedi önkormányzat közbeszerzési eljárásaiban igen sok esetben egyértelmű hátrány érte a helyi vállalkozásokat.

Solymos László

, szocialista alpolgármester mindezt úgy igyekezett cáfolni a sajtóban, hogy nem volt hiteles információ birtokában az elmúlt évek közbeszerzési eljárásainak eredményét illetően – fogalmazott

Hüvös László

. A Fidesz frakcióvezetője feltette a győztes szegedi cégek arányára vonatkozó kérdést

Mózes Ervin

címzetes főjegyzőnek is, de erre egyelőre nem kapott választ. Az ellenzéki politikusok a városvezetés hiteltelen kommunikációján kívül azt is nehezményezték, hogy az önkormányzat közérdekű adatok körébe tartozó információkat nem hozott nyilvánosságra honlapján, holott erre törvény kötelezi.

„Mesébe illő cégkarrier”

Juhász Gyula

újabb közbeszerzési ügyeket sorolt fel, melyek során „érdekes összefüggések” fedezhetők fel. Ezúttal olyan szegedi céget mutatott be a KDNP képviselője, mely alig fél évvel megalakulása után már milliós pályázatot nyert a városházától. Az Árpád Nevelőotthon Tápéra költöztetésével kapcsolatos pályázat kapcsán már magában az eljárásban is számos furcsaságot mutat be a politikus: 2008. július 24-én, egyetlen nap alatt minden, a közbeszerzést érintő kérdésben döntés született, még aznap kiküldték az ajánlatkérő leveleket is, melyre három nap alatt megérkeztek az ajánlatok. A győztes a februárban bejegyzett, vagyis nem túl sok referenciával rendelkező Eco-Optimus Tanácsadó Bt. lett, az eredményt július 30-án már ki is hirdették. Juhász Gyula szerint szinte mesébe illő egy olyan cég tehetsége, amely fél éves szakmai múlttal a háta mögött szinte pontosan megbecsülte, hogy 1,48 millió forintot érdemes ajánlania azért a pályázatírói munkáért, amit a város 1,5 millió forintért szeretett volna elvégeztetni. Ugyanez a cég 2009. márciusában – szintén a tápéi ügyhöz kapcsolódó – szakértői tanácsadással futott be az önkormányzat pályázatán egy villámgyors eljárás során. A március 11-én eldöntött közbeszerzési kiíráshoz még aznap megkérték az ajánlatokat, melyek közül az első már másnap, de az utolsó is 4 napon belül megérkezett. Az önkormányzat 2,915 millió forintot szánt a tanácsadói díjazásra, a fent említett cég pedig ismét „hihetetlen szerencsével” éppen 2,9 milliót ajánlott érte, így március 20-án már ki is hirdették nyertesként. Juhász Gyula szerint meglehetősen gyanús az ilyen mértékű éleslátás, főleg annak tükrében, hogy az – egyébként tulajdonosi köre alapján kormánypárti kötődésű – Eco-Optimus Bt. előző év októberében még ugyanezért a munkáért 6 millió forint közeli összeget tartott elfogadhatónak. A képviselő szerint igen valószínű, hogy ezekben az eljárásokban a városházáról kiszivárgó információkkal segítették a pályázókat.

Szükség van-e a Szeged Pólus Kft.-re?

Hüvös László elfogadhatatlannak tartja, hogy a szegedi önkormányzat kettős finanszírozást folytat bizonyos területen: tanácsadói, kommunikációs és PR tevékenységekért külső cégeknek juttat milliós pénzeket, miközben már évekkel ezelőtt éppen ezekre a feladatokra hozta létre a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-t. A frakcióvezető szerint igen sürgős lenne megvizsgálni, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, projektmenedzsmentet végző cég képes-e ellátni a feladatát és fentiek tükrében szükség van-e arra, hogy a város magas cégvezetői fizetésekkel támogasson egy munkáját el nem végző szervezetet.

juhaszgyula
Hallgassa meg a Rádió Plusz hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.