Kultúra

Szőlőprés és borlopó a múzeumban

Szőlőprés és borlopó a múzeumban

2009. október 1., csütörtök
Szőlőprés és borlopó a múzeumban

Csongrád megye tanyavilága őszi hangulatban elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeumban október 3-án, szombaton 9 órától - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Akik kedvet kapnak hozzá, kipróbálhatják a szőlőpréselést és a borlopót is, vagy éppen részt vehetnek a mustkóstolásban. A rendezvény a Múzeumok Mindenkinek program keretében valósul meg. Az intézmény közel 7 millió forint európai uniós forrást nyert múzeumpedagógia foglakozásokra.

Szombaton a szüreti hangulathoz illeszkedve egy néprajzi jellegű alkalmi kamara-kiállítás szemlélteti a borkészítés folyamatát és tradicionális eszközeit. A bátrabbak kipróbálhatják a szőlőpréselést és a borlopót is, a nagyobbak részt vehetnek a mustkóstolásban. A kreatív vénájú és játékos kedvű gyermekek terménybábokat és csuhébabákat készíthetnek a Szeged környéki tanyák őszi terményeiből, de lesz kukoricamorzsolás és madárijesztő készítés is. Déltől táncház várja az érdeklődőket,

Hodorog András

csángó furulyás közreműködésével. A moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyéniségének tudása nem csak a tánczenére korlátozódik, hanem a magyarság legősibb dallamkincséhez tartozó énekes hagyományt is jól ismeri. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán a Móra Ferenc Múzeum 6,9 millió forint támogatást nyert el a közgyűjtemény oktatási szerepének fejlesztésére. Az „Ezer arcú Móra” című projekt legfontosabb céljai közé tartozik az élethosszig tartó tanulás támogatása, valamint az iskolák és a múzeumok közötti partnerség erősítése. A pályázat részeként az együttműködő iskolák különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt ingyenesen, valamint közösségi programok megszervezésére is lehetőség nyílik - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.