Kultúra

Október elején ismét bolgár kulturális napok

Október elején ismét bolgár kulturális napok

2009. október 1., csütörtök
Október elején ismét bolgár kulturális napok
Október 5-9. között rendezik meg az Őszi Kulturális Fesztivál részeként az V. Szegedi Bolgár Kulturális Napokat táncházzal, irodalmi kávéházzal, koncerttel és filmklubbal.

A szervezők és látogatók között egyaránt jelentős számú fiatalt találunk, amellett, hogy a szegedi bolgárság idősebb korosztálya is természetesen kíváncsi a programokra; a támogató MASZK Egyesület rendezvényét is például gyakran látogatja a fiatalok mellett az idősebb korosztály is - mondta el portálunknak

Petrov Krisztina

, a Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Az önkormányzat az egyetem Szláv Tanszékével, valamint a Bolgár Intézettel és Bolgár Baráti Társasággal együtt szervezi az eseményt. Több helyszínen zajlanak majd a programok, a megszokott eddigi színterek mellé most filmklubbal lép be a Grand Café is. "Büszkék vagyunk a kulturális napokra, évről évre egyre sikeresebb a rendezvény" - mondja Petrov Krisztina. A tradicionális programok mellett hangsúlyt kap idén is a film, a színház és a művészet. A három évvel ezelőtti adatok alapján Szegeden mintegy 50 fő vallja magát bolgárnak. A bolgár kisebbség nagyon aktív a Tisza-parti városban, élénk kapcsolatot ápolnak például a romániai bolgár kisebbséggel - Óbesenyőn például a lakosság hetven százaléka bolgár. A hazai kisebbség mindennapjait táncházak és más kulturális rendezvények színesítik, a Nemzetiségek Házának is köszönhetően nemrég ingyenes bolgár nyelvoktatás is kezdődött, melyen egyetemi oktatóktól tanulhatnak az érdeklődők, bolgár és nem bolgár származásúak egyaránt.

V. SZEGEDI BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

2008.10.05-09.

2009.10.05. hétfő

18.00 Millenniumi Klub (Dugonics tér 12.) Irodalmi kávéház: Biljarszki Emil (Korai Öröm) önálló zenés-irodalmi estje Biljarszki Emil az egyik legismertebb bolgár zenész Magyarországon. Rengeteg zenei projektben vett részt a népzenétől a modern rockig. Fő zenekara a Korai Öröm, amely egy saját stílussal rendelkező audiovizuális zenekar.

2009.10.06. kedd

19.00 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) A Pravo együttes koncertje A Pravo zenekart 1997-ben alakította Boros Csilla és Gera Attila a békéscsabai Balkán Táncegyüttes kísérőzenekaraként. A pravo szó jelentése a szláv nyelvekben: igaz, egyenes, ugyanakkor ez a neve a Balkán-félsziget egyik jellegzetes táncának is. A zenekar repertoárjába autentikus szerb, makedón és bolgár hangszeres, valamint énekes dallamok és saját feldolgozások is szerepelnek. Tagok: Boros Csilla - szóló-harmonika, ének Gera Attila - klarinét, kaval, gajda, furulyák, szaxofon, ének Gera Gábor - harmonika, ének Majorosi Tímea - ének, csörgő Pataj Péter - bőgő Schäfer Szilveszter - hegedű, prímtambura Tömösi Tamás - tapan, darabuka, ének Zanócz Krisztián - gitár, brácsatambura 20.30 Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) Bolgár táncház Majtényi Dániel vezetésével

2009.10.07. szerda

19.30 Régi Zsinagóga (Hajnóczy u. 12.) Malko Teatro: Elada Pinyo és az idő (fuzionális performance egy felvonásban) Kerana Angelova eredeti írása, egy mágikus regény, egy egyéni sors krónikája. Hihetetlenül mélyen érzékelteti a létezés intenzitását. Egy olyan regény, mely megrendíti az embert. Egy mágikus szöveg, mely mindenkit kiemel a megszokott érzések világából. Az élet csoda … Az előadás meglepetés: képek és gondolatok szokatlan társítása, a szimbólumok merész használatával a néző egy személyes mitológiában találja magát, mely saját logikája szerint működik, ahol az együttutazó esztétikai gyönyörben részesülhet a szöveg kimeríthetetlen, tarka és lelkesítő ötletei által. A stílus filozofikus és lírai, filozofikusan lírai. Két habitus, két alkotói lelkület fonja össze szokatlan módon szellemi energiáját. A zene, a szavak, az alkotó összhang, a képalkotás segítségével határtalan szabadság születik Hadzsikosztova Gabriella és Nikolai Ivanov mívesen komponált improvizációjában. Fuzionális performance, amely teret ad szövegnek, zenének, festészetnek, mozdulatnak, és végül színházzá válik.

2009.10.08. csütörtök

19.00 Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) Filmklub: „A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik” (2008) színes feliratos bolgár-német-szlovák-magyar filmdráma. Rendező: Stefan Komandarev. Szereplők: Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hriszto Mutafcsiev, Ana Papadopulu. A magyar Inforg Stúdió koprodukciós részvételével készült filmben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni - a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik európai kultúrák találkozásáról, s azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak. 20.30 Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) Közönségtalálkozó: a film producerével, Muhi Andrással, Papp Zsuzsanna beszélget.

2009.10.09. péntek

19.00 Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) Filmklub: „A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik” (2008) színes feliratos bolgár-német-szlovák-magyar filmdráma. Rendező: Stefan Komandarev. Szereplők: Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hriszto Mutafcsiev, Ana Papadopulu. A Bolgár Kulturális Napok az Őszi Kulturális Fesztivál része!

Támogatóink:

Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat Bolgár Baráti Társaság Bolgár Országos Önkormányzat SZTE BTK Szláv Intézet Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Millenniumi Kávéház MASZK Egyesület Grand Café Mozi és Kávézó Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.