Közélet

Szegedi közgyűlés: parkolók, garázsok és Botka-portré

Szegedi közgyűlés: parkolók, garázsok és Botka-portré

2009. szeptember 26., szombat
Szegedi közgyűlés: parkolók, garázsok és Botka-portré
A tervezett rendezvénycsarnok építésekor a beruházó Szeviépnek juttatandó kedvezményről, az Etelka sori garázsok felvásárlásáról, a Mars téri beruházásról és Botka László polgármester festményéről vitatkoztak a képviselők a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. Az ellenzék a Botka-féle városvezetés felelőtlen gazdálkodását, a polgármester pedig az ellenzéket bírálta. Az ülésen bejelentette: indul egyéniben a jövő évi országgyűlési választáson.

Az augusztus 20-án állami kitüntetéssel elismert szegediek köszöntésével indult a szegedi közgyűlés pénteki ülése, majd a panelrekonstrukciós pályázat kiírásáról döntöttek, illetve az iskolafelújításokról és a tudásalapú gazdaságfejlesztés kérdéseiről kaptak tájékoztatót a képviselők. tájékoztatást. A SZEGEDma.hu a pénteki napon több alkalommal is helyszíni beszámolóval jelentkezett már a városházáról. Így megírtuk: a napirend előtt felszólalók

keményen bírálták a szocialista városvezetést

.

Biopolisz helyett Aquapolis – magánkézben

A független

Balogh László

a Mars téri fejlesztés elmondta:

Bodó Imre

(Fidesz) országgyűlési képviselővel közösen fordultak korábban az Állami Számvevőszékhez a Tisza Volán Zrt. és a Szeviép cégcsoport közötti szerződés kapcsán, s az ÁSZ törvénytelenségeket állapított meg. Épp ezért most itt az ideje, hogy együtt találjuk ki a tér funkcióját – fogalmazott.

Botka László

polgármester azt felelte: a Mars tér negyede nem a város tulajdona, de ami az önkormányzati részt illeti, ott nem lesz funkcióváltás, csak a „rozoga bódék” helyett „normális asztalos piac” létesül.

A kereszténydemokrata Haág Zalán a Botka-éra három, illetve hét évét összegezte: felelőtlen gazdálkodás, sikertelen gazdaság- és szociálpolitika jellemző, a kulturális értékek értelmetlen pusztítása zajlik. Szétverték a 200 éves önkormányzati egészségügyi ellátórendszert, 2000 ágyas klinikát ígértek, de ebből semmi sem valósult meg, csak a zsúfoltság növekedett. Óvodákat, iskolákat, művelődési házakat zártak be – nem egyet kaszinók és beváráslóközpontok megnyitása miatt. Biopolisz helyett Aquapolis lett a városból, privát biznisz valósul meg. Szeged hitelállománya 14 milliárddal növekedett. A polgármester úgy reagált: „A világ mindenkinek annyi, amennyit felfog belőle.” Majd hozzátette: aligha hihető, hogy a pusztulás és a rombolás miatt növekedett Szeged lakossága 8 ezer fővel az utóbbi években. Botka László ekkor még nem válaszolt Haág kérdésére, hogy lesz-e mersze megmérettetni magát egyéniben az országgyűlési választáson – később azonban bejelentette: elindul a 3. szegedi választókörzetben. Az MDF-es Ványai Éva a Szegedi Ifjúsági Napokkal járó zajra panaszkodott, Botka viszont kijelentette: ha Sziksósfürdőre költöztetnék a fesztivált, az annak megszűnésével lenne egyenlő. Így ő továbbra is a Partfürdő mellett teszi le voksát.

Botka letagadta a portréját

Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője a luxuskiadások miatt bírálta a szocialistákat. A válság idején etikátlan kiadásnak, pénzpocsékolásnak tűnik, hogy 450 ezer forintért rendelnek meg polgármesteri festményeket, miközben sokszor 100 ezer forint sincs járdafelújításra. Botka László szerint viszont mindez a városháza már hét éve zajló felújításának szerves része. Később Haág Zalán arra mutatott rá, a 2009. évi költségvetés I. félévi teljesítéséről szóló napirendi pont papíron kiküldött változatában az szerepel, hogy három korábbi városvezető, Lippai Pál, Szalay István és Bartha László mellett Botka Lászlóról is készíttetnek portrét 150 ezer forintért, mégpedig a polgármesteri keret terhére. „Mi ennek az oka? Polgármester úr tudja későbbi sorsát? Visszavonulását fontolgatja? Netán személyi kultusz körvonalazódásának lehetünk tanúi?” – kérdezte Haág. Botka válaszában tagadta, hogy róla is rendelt volna festményt a város. Bartha Lászlóval keverték őt össze – mondta. Az interneten elérhető előterjesztésből már valóban eltüntették az MSZP-s politikus nevét, ám Hüvös László bemutatta az újságíróknak a képviselők számára szétküldött anyagot: abban mind Bartha, mind Botka portréja szerepel – előbbit Kovács Zsigmond festőművész készíti 150 ezer forintért, utóbbit Pataki Ferenctől rendelték meg a dokumentum szerint, ugyancsak 150 ezerért… A helyszínen jelen lévő újságírók nem sokkal később megtudták: Botka László nem mondott igazat, hiszen a képet megrendelték, el is készült, ám a polgármester végül állítólag saját zsebből fizette ki, s odahaza őrizgeti...

„Engem nem legyőzni, hanem felülmúlni kell!”

Arról is beszámoltunk: Nagy Sándor alpolgármester bejelentette az SZDSZ-frakció megszűnését – hatalmas tapsot kapott érte az ellenzéki padsorokból. Úgy fogalmazott, párthoz nem tartozó képviselők létrehozták a Szabad Város Frakciót – ezen mondatát is derültség kísérte a Fidesz és a KDNP képviselői részéről. A Mercedes-beruházás a szocialista városvezetés miatt hiúsult meg, a kormány Szegedet szerette volna helyszínnek – erről Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője szólt. Botka szerint viszont szóba sem került a csongrádi megyeszékhely. A polgármester újra azt ismételgette: a jelenlegi ellenzék csak kötözködni jár a közgyűlésre, felkészületlen és alkalmatlan a városvezetésre, félti tőlük Szegedet. „Engem nem legyőzni, hanem felülmúlni kell!” – összegzett. A városi építési szabályzat és településszerkezeti terv módosításáról szóló napirendi pontnál a Szeviép által tervezett rendezvénycsarnok parkolóinak száma okozott szópárbajt. A polgármester kifejtette, a magánberuházó saját pénzéből, saját területén építené föl a komplexumot, amit a város azzal támogat, hogy jogszabályi lehetőségeivel élve engedélyezi, hogy az 5000 fős csarnokhoz az előírt 1374 parkoló helyett csak 687-et kelljen kialakítani. Világossá tette: ha a módosítást nem szavazza meg a testület, nem lesz rendezvénycsarnok! Oláh János (Fidesz) szerint ez azt jelentené, hogy a magánbefektető zsebében marad a másik 687 parkoló ára. Nehezményezte, hogy korábban más szegedi vállalkozók nem részesültek hasonló kedvezményben. Balogi Dániel (Fidesz) és Balogh László is úgy vélekedtek, kevés lesz ennyi parkoló 5000 embernek. Utóbbi képviselő kettős mércét emlegetett: van egy befektető, aki egyenlőbb az egyenlőknél, akit folyamatos rendeletmódosításokkal segít az önkormányzat. Botka László – sokadszor – visszautasította a Szeviépet ért támadásokat. Ha önök kerülnek hatalomra, majd elzavarják a befektetni kívánó szegedi cégeket? – dörgölte az ellenzék orra alá.

Garázsokat vagy üzleteket vásároltak luxuslakás-áron?

Ahogy az az utóbbi napok nyilatkozatháborúja alapján várható volt, heves vita alakult ki az Etelka sori önkormányzati felvásárlások kapcsán is. Hüvös László és Póda Jenő (Fidesz) is súlyos pazarlásról beszélt – a 28 ingatlanegységből 18 került a város tulajdonába, luxusáron, 450 ezer forintért négyzetméterenként. A tervezett fedett uszodának eközben se híre, se hamva. Botka László és Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester viszont fideszes logikai bukfencet emlegetett: addig semmiféle beruházás nem történhet a területen, míg nincs minden az önkormányzat tulajdonában. Az uszoda amúgy a Szeol-stadion eladásából épülhetett volna meg, de ezt a „Fidesz és csatolt részei minden erejükkel megakadályozták”. A szocialisták szerint nem garázsokat, hanem üzleteket vásároltak, így a vállalkozókat is kártalanítani kellett, a földhivatali bejegyzések viszont másról árulkodnak – kontráztak a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjai. Az ellenzék név szerinti szavazást kért a rendezvénycsarnok kapcsán: a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői sem támogatták, hogy kevesebb parkolót kelljen létesítenie a Szeviépnek, ennek ellenére az előterjesztést 25 igen és 12 nem mellett elfogadta a közgyűlés. A többi támogatott előterjesztés is megkapta a többséget – döntöttek egyebek mellett IV. Béla egész alakos szobrának és Gregor József operaénekes mellszobrának köztéri elhelyezéséről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.