Kultúra

A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

2009. szeptember 2., szerda
A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

Az 1903-ban épült szegedi zsinagóga felújítására nyújt be pályázatot a szegedi zsidó hitközség - közölte Lednitzky András elnök szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A

Baumhorn Lipót

tervei alapján készült műemlék épület teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne, ekkora összeg azonban még pályázati forrásokból sem teremthető elő. Ezért jelenleg a külső homlokzat rekonstrukcióját és az egyik torony rendbehozatalát tervezik - mondta az elnök sajtótájékoztatóján. Az elmúlt évek során folyamatosan zajlott az épület felújítása, s eddig több száz millió forintnyi munkát végeztek el. Elkészültek a rekonstrukció tervei, megújult az orgona, a padsorok és az épület kupolája, a tetőszerkezet, a négy toronyból három, és új díszkivilágítást kapott a zsinagóga - közölte

Lednitzky András

. Már elnyert támogatásokból a beázások miatt megrongálódott öltöző és az orgonához vezető torony belső felújításához látnak hozzá hamarosan - tette hozzá. A hitközség a Dél-Alföldi Operatív Programhoz nyújt be pályázatot. A munkálatok teljes tervezett költsége 600 millió forint. A 90 millió forintnyi pályázati önerő előteremtéséhez az önkormányzattól remél segítséget a hitközség. Szintén a pályázat keretében folytatnák a hitközség székházának felújítását is. A műemlék épület tetőszerkezetét és belső homlokzatát már helyreállították, s elkészült a lift is, most a külső homlokzat rekonstrukciója következne. Az épület pincéjében egy kóser éttermet és kávéházat alakítanának ki, amelyben vendégként a helybéliek és a turisták mellett számítanának az egyetemen tanuló száznegyven izraeli diákra is - folytatta Lednitzky András. A hitközség elnöke hangsúlyozta, a zsinagóga és a székház rekonstrukciója szorosan kapcsolódik az önkormányzat elképzeléseihez, hiszen - szintén uniós forrásból - hamarosan elindul a környező városrész rehabilitációja.


Synagogue and the building of an Old Synagogue

in

Szeged


Synagogue

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.