Kultúra

Kiállítás: A tojás, ami átváltozik

Kiállítás: A tojás, ami átváltozik

2009. július 16., csütörtök
Kiállítás: A tojás, ami átváltozik

Harci sisak, váza, korona, pamutgombolyag és pénzérme - hétköznapi tárgyak nem hétköznapi módon - tojásból megformázva. Ilyen különleges alkotásokat, remekműveket készít tojáshéjból immár több mint tizenöt éve Szutor Gabriella iparművész, melyekből egyedülálló kiállítás nyílik július 17-én, pénteken a szegedi Kass Galériában - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Szutor Gabriella

különleges, tojásból készült műremekeiből nyílik kiállítás július 17-én délután 3 órakor a szegedi Kass Galériában. A több mint 110 darabból álló tárlat átfogó képet ad Szutor munkásságáról, aki több mint tizenöt éve készít ilyen egyedi tojásokat. A művésznő eleinte hagyományos módszerrel festett tojást, tizenöt éve azonban áttért egy különleges tojásdíszítési technikára. Művei hagyományos, hétköznapi tojásból készülnek, azonban egyedi módon. Kipróbált már mindenféle tojáshéjat, de legjobban a libatojást szereti, mert mint mondja, ez a legalkalmasabb a megformálásra. Egy alkotás prototípusát és magát a tervet a legnehezebb, a legidőigényesebb megcsinálni, ezután maga az alkotás elkészítése körülbelül két hetet vesz igénybe. Szutor Gabriella egyedi művei bejárták a világot, több rangos külföldi kiállításon is szerepeltek - nagy sikerrel. A Kass Galériában látható tárlat bemutatja az iparművésznő teljes munkásságát, minden kis korszakát, az antik témájú tojásoktól kezdve egészen a modern darabokig. Így a látogató megcsodálhatja a tojáshéjból készült kínai vázát, a pápai süvegeket és harci sisakokat csakúgy, mint a pamutgombolyag- vagy pénzérme sorozatot. Ezen kívül különleges, nonfiguratív darabok is kiállításra kerülnek majd. A művésznő számára a legszebb a tojáshéjban az, hogy megtalálta a legmegfelelőbb anyagot céljai, elképzelései megvalósításához. Ebben pedig az a legcsodálatosabb, hogy ez az anyag, a tojáshéj több tortúrát kibír, mint azt bárki gondolná, ezért nem hagyja sohasem nyugodni az iparművész képzeletét - árulta el a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.