Gasztro

Sör-öröm a konyhában is

Sör-öröm a konyhában is

2009. június 13., szombat
Sör-öröm a konyhában is
citromosleves_

Amint azt néhány héttel ezelőtti cikkünkben olvashatták, a SZEGEDma.hu a XV. Borfesztiválról heti receptajánlójában is megemlékezett. Így mi sem természetesebb, mint hogy az aktuális sörfesztivál apropóján most sör segítségével készült ételek receptjeit ajánljuk nem csak sörivók figyelmébe.

Csirke sörmártásban

Hozzávalók:

- 4 filézett csirkemell szelet - 10 dkg vaj -2 evőkanál liszt - 2 üveg sör (nem kell mind, ihatsz is belőle egy pohárral) - kakukkfű - só - bors

Elkészítés:

soroscsirke

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és kisütjük benne a sóval, borssal, kakukkfűvel megfűszerezett csirkeszeleteket, majd kivesszük őket. Beleöntjük a lisztet a serpenyőbe, elkeverjük a sült vajjal, majd öntsük fel sörrel. Kevergetés mellett felforraljuk, amíg mártás állagú nem lesz, majd visszatesszük a csirkeszeleteket, és átmelegítjük. Párolt vegyes zöldséggel és rizzsel tálalva pikáns és gyorsan elkészíthető étel.

Hideg-vidám citromleves

Hozzávalók:

- 1 l sör - 1 üveg fehérbor - 35 dkg cukor - 6 db tojássárgája - 1 ek. liszt - 2 db citrom héja

Elkészítés:

citromosleves1

A sört a borral és a cukorral felfőzzük. (Ettől lesz olyan vidám.) A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, kevés borral (vagy vízzel) átlátszóvá vegyítjük, hozzátesszük a 2 citrom lereszelt, cukrozott héját. Az egészet összekeverjük az elkészített lével, és felforraljuk. Jól lehűtve tálaljuk.

Sörös zöldséggulyás

Hozzávalók:

- 10 dkg szeletekre vágott császárhús (sliced bacon) - 75 dkg burgonya - 25 dkg gomba - 25 dkg vegyes leveszöldség - fél üveg világos sör - 2 nagy fej vöröshagyma - 2 húsos zöldpaprika - 2 nagy, kemény paradicsom - 10 dkg szeletekre vágott császárhús (sliced bacon) - 1 ek. piros fűszerpaprika - 1 ek. ételízesítő - 3 gerezd fokhagyma - 1 kávéskanál törött fekete bors - csipetnyi őrölt gyömbér - kedvünk szerint só

Elkészítés:

zoldseggulyas

A császárhúst nagyon keskeny hosszúkás szeletekre aprítjuk, és egy fazékba tesszük. Közepes tűzön, folytonosan kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Ezután rátesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Ugyancsak folyamatosan kevergetve üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és gyorsan belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet (hogy a paprika meg ne égjen), ismét összekeverjük, és beletesszük a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután fedővel letakarva puhára pároljuk. Tíz perc múlva belerakjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget, a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, valamint a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórjuk a gyömbért és az ételízesítőt, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Ráöntjük a sört és még másfél liternyi vizet. Lassú tűzön puhára főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, meg is sózzuk. Ezután tesszük bele a kis kockákra vágott paradicsomot. Néhány percnyi fövés után a tűzről lehúzzuk és már kész is ez a laktató egytálétel.

Sörkorcsolya (sós kifli)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt - 20 dkg zsír /más zsiradékkal - vajjal, rámával - más ízű lesz/ - 2 kávéskanál só - 2-3 dkg élesztő - 1 kávéskanál cukor - kb. 1,5 dl tej

Elkészítés:

sorkorcsolya

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ha kész, elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, majd hozzáadjuk a sót és az élesztős tejet, és közepesen kemény masszává gyúrjuk. 6 cipóra osztjuk és betesszük a hűtőbe kb. 30-40 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A cipókból egyenként kb. 25 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, amelyet 8 db háromszög alakú cikkre vágunk. Az egyes cikkeket a kör szélétől felgöngyöljük úgy, hogy a háromszög hegyes vége a rolni alá kerüljön. Meghajlíthatjuk kiflinek, de ha keskenyebb, akkor meghagyhatjuk „szivarkának" is. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük a kifliket, a tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Kb. 20-25 percig sütjük, míg szép sárga színe nem lesz. Pompás csemege behűtött söröcske mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.