Gasztro

Meggymánia

Meggymánia

2009. június 22., hétfő
Meggymánia
meggyek2
Egy, érik a meggy... kezdhetnénk akár ezzel, a mindenki által ismert mondóka első sorával is e heti receptajánlónkat. Hiszen bármerre is visz utunk, a kertekben, piacon, boltban, úton-útfélen ez a kis piros, vidám gyümölcs mosolyog vissza ránk. A meggyszezon kellős közepén járunk, ezért most érdemes jól belakmározni, sütni-főzni belőle. Ha pedig igazán élelmesek vagyunk, akkor be is spájzoljuk, hisz számtalan variációja létezik a meggyeltevésnek, s így télvíz idején is élvezhetjük majd ezen nyáreleji gyümölcs savanykás-édeskés ízét.

Meggyleves egyszerűen

Hozzávalók:

- 1 kg magozott meggy - 1 csomag hidegen kikeverhető vanília puding - 1 deciliter víz - 1 kis pohár tejföl - 1/2 liter tej - 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék - 1/2 citrom reszelt héja és leve - 1 mokkáskanál só - 3 evőkanál cukor (illetve ízlés szerint)

Elkészítés:

meggyleves
1 deci vízben, 1 deci tejjel, a cukorral, sóval és mézes fűszerkeverékkel feltesszük főni a meggyet, majd 20 perc után levesszük a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön. Tálalás előtt a kihűtött meggyet a hozzáadott tejföllel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a reszelt citrom héját, a 4 deci tejet a puding port, és habverővel felverjük. Végül a meggy másik felét is belerakjuk és citromkarikákkal, tejszínhab rózsával díszítve tálaljuk.

Meggyszósz húsok mellé

Hozzávalók: - 1/2 kg kimagozott meggy - 4 evőkanál cukor - 1 csomag vaníliás cukor - késhegynyi fahéj - 1-2 evőkanál olaj - 1 kávéskanál liszt - 2 dl víz

Elkészítés:

meggyszosz
A felforrósított olajra rátesszük a kimagozott meggyet, megszórjuk a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, fahéjjal, átforgatjuk (hogy a cukor egy picit karamellizálódjon, a megy pedig levet eresszen). Ezután felöntjük 2 dl vízzel, és pár percig még főzzük. Ekkor a kávéskanál lisztből habarást készítünk, ezt ráöntjük, átforraljuk és kész is a mártás. Lehűtve pecsenyehúsok mellé kitűnő, már aki szereti a sósat (hús) és az édes-savanykás keveréket (meggymártás).

Meggyes pite

Hozzávalók: - 1 kg liszt - 40 - 50 dkg meggy - 20 dkg cukor - 5 dkg élesztő - 1 liter tej - 2 csomag vaníliás cukor - 4 tojássárgája - 4 evőkanál kacsazsír - pici só

Elkészítés:

meggyespite
Az élesztőt 2 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, zsírral, cukorral és pici sóval. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Zsírral kikent tepsibe öntjük, 20-25 percnyi pihentetés után megszórjuk kimagozott meggyel. Meleg helyen kelesztjük még 30 percig, majd előmelegített sütőben, tetejét megkenve kacsazsírral, tartaléklángon megsütjük. Sütés közben még egyszer megkenjük kacsazsírral. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Meggyszörp

Hozzávalók: - 3 kg meggy - 3 kg cukor - 15 g citromsav - 1 l víz

Elkészítés:

meggyszorp
Az érett meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a gyümölcshúst összezúzzuk. Hozzáöntjük a vizet és kevés vízben feloldott citromsavat és jól összekeverjük. Egy nagyobb edényben hűvös helyen egy napig állni hagyjuk. Másnap a levet leszűrjük, a zúzalékot jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk a száját, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlésig. A megmaradt meggyhúst felhasználhatjuk sütemények elkészítéséhez, vagy készíthetünk belőle lekvárt is, például az alábbi recept alapján.

Meggylekvár dióval

Hozzávalók: - 1 kg meggy - 10 dkg dióbél - 1 kg befőzőcukor - ½ dl gyümölcspálinka

Elkészítés:

meggylekvar
A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután botmixerrel péppé zúzzuk és összekeverjük a cukorral. Kevergetve felforraljuk. A forrástól számított 4 percig főzzük, belekeverjük az összetört diót és a pálinkát. A lekvárt azonnal üvegekbe szedjük és kifőzött, még forró üvegekbe szedjük. Ha a lekvárt elég sűrűre főztük, akkor akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük: az üvegek fedője alá szaliciles celofánt teszünk, majd jól betakarva, sötét helyen, száraz dunsztba tesszük, hogy szép lassan hűljenek ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.