Közélet

Demonstráltak a tejtermelők

Demonstráltak a tejtermelők

2009. június 22., hétfő
Demonstráltak a tejtermelők

A tejtermelő ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstrációt tartottak a gazdák az Európai Unió Háza előtt hétfőn Budapesten. A demonstráción – amelyen több száz tüntető és egy szarvasmarha vett részt – Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: a jelenleg kialakult helyzetért elsősorban az Európai Unió a felelős, mivel a tejkvóták emelése miatt Magyarországon másfél év alatt 95 forintról 55 forintra esett a tej literenkénti felvásárlási átlagára - számol be cikkében az mno.hu.

A demonstráció keretében a tejtermelő gazdák petíciót adtak át az Európai Unió képviselőinek, ebben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül azokat a döntéseit, amelyek a tejágazatot válságba sodorták. A tejtermelők emellett azt követelik, hogy az EU fagyassza be az országkvóták mennyiségét a jelenlegi szinten, emelje meg a kvótaalapú támogatásokat és az export-visszatérítéseket 50 százalékkal, valamint egyenlítse ki a régi és az új tagállamok támogatási rendszerét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.