Közélet

Civilek a baloldal újraszervezéséért

Civilek a baloldal újraszervezéséért

2009. június 24., szerda
Civilek a baloldal újraszervezéséért

A valódi szocialista értékek megőrzéséért és a jelenlegi, társadalmi bázisától eltávolodott baloldal megújításáért fogott össze több civil szervezet – értesült az InfoRádió. A parlamenti pártokban bizalmukat vesztett emberek és társaságok szerint az MSZP a neoliberalizmus felé fordult, s ezzel csaknem kétmillió szavazóját veszítette el.

Az új kezdeményezést az Alternatív Mozgalom a Baloldalért, az ATTAC Magyarország, az Eszmélet Baráti Kör, a Ferencvárosi Munkás Szabadidős Egylet, a Haladó Erők Fóruma, a Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom és a Világszabadság internetes folyóirat szerkesztősége hívta életre. Megítélésük szerint a magyarországi baloldal csak „egy humanista és közösségi értékrend jegyében” alakítható újjá, mivel a rendszerváltás óta kialakult neoliberális irányvonal képviselői az elmúlt húsz évben eltávolodtak társadalmi bázisuktól. Az MSZP egy „új középosztály” pártja lett, aminek következtében – miként az európai parlamenti választás is igazolta – 1,8 millió szavazóját veszítette el. A most megjelent összefogás azt követeli, hogy az állam támogassa a közösségi tulajdon minden formáját, illetve a közösségi gazdálkodás lehetőségeit, melyek a tőkétől és az államtól független gazdasági kezdeményezésekként jelennének meg. Egyúttal felhívták a figyelmet a szélsőjobboldali veszélyre is, mely szerintük hazug, erőszakos irányzat, mely széthúzást szít a társadalomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.