Közélet

A Tisztelt Ház megszavazta a megszorító csomagot

A Tisztelt Ház megszavazta a megszorító csomagot

2009. május 11., hétfő
A Tisztelt Ház megszavazta a megszorító csomagot

Illusztráció: Gémes Sándor

megszoritas

A hétfőn az Országgyűlés megszavazta az idei adócsomagot, amely tartalmazza az áfaemelést, az szja alsó sávhatárának emelését és a munkáltatói járulék csökkentését – írja az mno.hu. A döntés értelmében az áfakulcs 25 százalékra nő. Megszűnik a 13. havi nyugdíj is. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot.

A Magyar Nemzet Online beszámolója szerint megszűnik tehát a 13. havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik – fokozatosan, 62-ről 65 évre – a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

Lamperth Mónika rosszul lett, nem szavazott

Warvasovszky Tihamér

– egyedüli szocialistaként – nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló voksolásnál is. A székesfehérvári szocialista polgármester áprilisban nem írta alá a

Bajnai Gordon

tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot sem. Rosszullét miatt nem tudott részt venni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról a név szerinti szavazásban hétfőn az MSZP-s

Lamperth Mónika

. A tudósítás teljes szövege az mno.hu-n

itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.