Gasztro

A bodza ezer arca

A bodza ezer arca

2009. május 8., péntek
A bodza ezer arca
2538813072_26e65cc8c5

Ilyenkor, tavasz közepe táján az útszéleken, erdőkben, parkokban, utazás vagy kirándulás alkalmával lépten-nyomon virágzó bodzabokrokkal találkozunk. A május vége és a június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. Olvasóinkkal szeretnénk most néhány receptet megosztani, amelyek segítségével nem csupán nyár eleji, de téli finomságokat is készíthetünk.

Tavaszi felhők Bodzavirágból, bodzavirágból hullik a, hullik a sárga virágpor. Fönt meg a felhők szállnak az égen, bodzafehéren, bodzafehéren. Szállj, szállj felhő, pamacsos, hullj le, te zápor, aranyos, hullj le, te zápor, égi virágpor égen nyíló bodzavirágból. Nemes Nagy Ágnes:

Most virágzik a bodza. Ernyős virága pompás illatot áraszt. Régen úgy tartották, hogy a házi istenek lakhelye a bodzacserje, ezért szívesen ültették a parasztudvarokban a csűr vagy az istálló oldalához. Napjainkban a növény e spirituális szerepét már nem értékeljük. A jellegzetes, de kellemes illatú virág, majd az ősszel beérő, csillogó fekete bogyók, azonban megérdemlik a figyelmet. A kutatások bebizonyították, hogy a bodza C-vitamin-tartalma sokszorosa a C-vitamin-fenomén citroménak. Rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet védekező erejét. A virágból teát, szörpöt vagy a nyári melegben üdítő limonádét készíthetünk. A hársfa- és bodzavirágtea együttesen a meghűléses betegségek ellen kiváló szer. A bodzaszörp elkészítése igazán nem ördögi mesterség, és nem is igényel sok időt.

Hasznos tudnivalók a bodzáról:

- kedvenc előfordulási helye az árkok, vízfolyások környéke, az utak mente és az erdőszéle, - a bodzafa magas cserje, levelei 5-9 ágúak, - virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, - termése feketés lila, édes-savanykás bogyó, - a feketebodza-bogyó hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, - levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz: A, B és C-vitamint, szerves savakat (folsavat, pantoténsavat), ásványi anyagokat (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), terpéntartamú illóolajat vagy antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó), - enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor immunerősítő és izzasztó hatású, - isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása, - a virágok és a terméshús kivételével a növény többi része mérgező.

Hasznos tippek a bodza szedéséhez:

bodza

- ne közvetlen az útszélen vagy forgalmas helyeken szedjük, mert benzingőzzel, füsttel és porral lehet átitatva. Inkább erdőkben, ligetekben, kevésbé forgalmas helyeken próbáljunk gyűjtögetni. - szedésekor ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen kinyílt virágzatú ernyőket gyűjtsük, a rozsdás és a „potyogós" szirmúak már ne kerüljenek kosarunkba, - a termés gyűjtésénél fontos, hogy csak érett gyümölcsöt szedjünk - ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós-feketére színeződnek. Vigyázat: az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat, - a zöld részeket, így a virágkocsányát is azonban el kell távolítani, mert szintén mérgező! - Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú gyomnövény), ami mérgező!

Házi bodzareceptek:

Bodzavirágital

Hozzávalók:

- 7-8 db nagy bodzavirág - 80 dkg cukor - 2 db citrom - 15-25 db citrompótló - víz A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üveget (vagy edényt) felöntünk vízzel, feloldjuk benne a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű citrompótlót. Beletesszük a bodzavirágokat fejjel lefelé és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Három nap múlva leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

Főzött bodzavirágszörp

Hozzávalók:

- 7-8 db nagy bodzavirág - 3 l víz - 1-1,2 kg cukor - 2-3 db citrom - 25-50 db citrompótló - tartósítószer A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üvegbe (vagy edénybe) 3 l vizet öntünk és elkeverünk benne egy kis kanálnyi tartósítószert. Beletesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Naponta többször megkeverve 5-6 napon át állni hagyjuk. Végül leszűrjük és hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot és citrompótlót. Amikor a cukor feloldódott, felforraljuk, majd kihűlés után üvegekbe töltjük.

Bodzabogyószörp

Hozzávalók:

- 1 kg feketebodza-bogyó - 1 l víz - borkősav - tartósítószer - 1 l léhez 1 kg cukor Az érett bodzát megmossuk és leszemezzük. Összetörjük, hozzáadjuk a vizet, a borkősavat és a tartósítószert. Néhány napig állni hagyjuk, és a levét leszűrjük. Megmérjük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot, majd feloldódásig keverjük. Üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Vízzel hígítva kitűnő üdítőital, de teaízesítőnek is finom.

Bodzadzsem

Hozzávalók:

- 1 kg feketebodza-bogyó - 80 dkg cukor - 3 dl víz Jó érett bodzát szedjünk. Alaposan megmossuk és a szemeket leszedjük a kocsonyáról. A vízből és cukorból szirupot főzünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és erős tűznél állandó keverés mellett sűrűn folyósra főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe és száraz dunsztba tesszük. Köhögés és meghűlés ellen is jó házi gyógyszer.

Bodzabogyó-lekvár

Hozzávalók:

- 1 kg feketebodza-bogyó - 25-30 dkg cukor - citromlé - tartósítószer Az érett bodzát megmossuk, leszemezzük és összetörjük. Lassú tűzön gyakran megkeverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és tetszés szerint citromlével ízesítjük. Állandó keverés mellett készre főzzük, majd előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejére tartósítószert szórunk, az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Extra bodzarecept-ajánlataink: Bodzás-banános üdítő

Hozzávalók:

- 2 db banán - 6 evőkanál bodzaszörp - tej A megtisztított banánokat turmixgéppel vagy villával pépesítjük, majd hozzáadjuk a bodzaszörpöt, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi és alaposan összekeverjük. Bodzás golyók

Hozzávalók:

- 2-3 fej bodzavirág - 30 dkg liszt - 1 pohár joghurt, - 1 evőkanál méz - 1 kávéskanál őrölt ánizs, - olaj A bodzavirágokat apróra vágjuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk. Golyókat formálunk, és előmelegített olajban kisütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.