Kultúra

Szabó P. Szilveszter novelláit mutatja be Szegeden

Szabó P. Szilveszter novelláit mutatja be Szegeden

2009. április 19., vasárnap
Szabó P. Szilveszter novelláit mutatja be Szegeden
Szabó P. Szilveszter a Szentivánéji álomban, 2008 nyarán

Novellákkal és versekkel áll a közönség elé hétfőn Szabó P. Szilveszter a szegedi Regionális Összművészeti Központban (Reök); ilyen esttel először mutatkozik be - mondta el vasárnap az MTI-nek a Jászai-díjas színművész-énekes, aki nyáron az Elisabethben alakítja a Halál szerepét a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán.

Szabó P. Szilveszter

elmondta: az írás mellett fotókat és szobrokat is készít, előbbiek novellái mellé is készültek, utóbbiakat viszont egyelőre csak a barátok kaptak egy-egy jeles esemény kapcsán. A Reök szegedi estjére írásaival érkezik majd, és nagy várakozással tekint elé, hiszen számára kihívás amikor a hallgatóság vitatja meg az ő gondolatait. Eddig erre csak szűkebb körben nyílt lehetőség, de nagyon szívesen veszi a kritikát, mert az alkotás - elkészültét követően - már nem a szerzőé - vallja. A fióknak dolgozik egy író addig a pontig, míg el nem jön egy ilyen est, amikor megmutathatja, hogy mi van belül és a közönség nagyon is kíváncsi. "Azt tudják, hogy az ember milyen a színpadon, de nagyon jó érzés, hogy arra is kíváncsiak, hogy mit tud még". Elárulta azt is, hogy reményei szerint hamarosan megjelenik második novelláskötete - az első 1992-ben látott napvilágot - méghozzá a szegedi baráttal,

Németh Attilával

közösen, akivel megalakították a "Virtuális Pilvax-kávéházat". A kétszerzős kötet megjelenését a nyár végére várják. "Sajnos intellektuel vagyok, és néha a rendezők sem szeretnek velem beszélgetni a szerepről, mert én agyonfilozofálom: mindent tudni akarok, hogy mikor született, hogyan élt, mi volt a kedvenc színe, tehát annyi adatot halmozok fel, hogy annak csak egy részét tudjuk a darabban megmutatni. A maradék töredékké alakul, és sokszor abból is lesznek a monológok, versek, novellák. Így lehet, hogy jó néhány verset a szerepek, szereplők írnak általam." A színész-énekes hangsúlyozta: sajnos úgy tűnik, rendkívüli mértékben - néhány tízre - csökkent a mindennapokban használt szavak száma. Ezért fontosnak tartja, hogy az emberek újra felfedezzék az elfelejtett magyar szavakat, és ez az, amiért ő is harcba száll az írásaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.