Kultúra

Rendelet: Nyilvános régészeti lelőhelyek?

Rendelet: Nyilvános régészeti lelőhelyek?

2009. április 1., szerda
Rendelet: Nyilvános régészeti lelőhelyek?

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) 2009. március 31-én tartott sajtótájékoztatóján a Szakszolgálat idei feladatai mellett nagy hangsúlyt kapott a régészet és a műemlékvédelem jövőjét jelentős mértékben befolyásoló, szakmai körökben tiltakozásokat kiváltó kormányrendelet, mely előírja a régészeti lelőhelyek nyilvánossá tételét - tájékoztat a KÖSZ sajtóközleménye.

Az eddig a sajtóban megjelent szakmai vélemények szerint az április 1-jén életbe lépő rendelet leginkább a kincsvadászokat segíti majd, hiszen a lelőhelyek az eddigieknél is könnyebben lesznek hozzáférhetőek. A probléma viszont ennél jóval nagyobb: "Magyarországon minden egyes beruházás esetében a beruházó kötelessége, hogy az építési munkálatok megkezdése előtt elvégeztesse (és finanszírozza) a terület régészeti feltárását. Ha viszont a rendelet szerint elkészül a véglegesnek tekintett lelőhely-lista, az abban nem szereplő területek nem minősülnek régészetileg védettnek, így azokon a helyeken a beruházónak nem lesz kötelessége a megelőző feltárás elvégeztetése" - mondta el

Virágos Gábor,

a KÖSZ főigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.